Tron (TRX) peer-to-peer (p2p) softverska kompanija BitTorrent najavila je da će da objavi javnu beta verziju svoje decentralizovane aplikacije za društvene mreže BitTorrent Live u drugom kvartalu 2019. godine, prema saopštenju za medije od 27. marta.

Prema saopštenju, kompanija je počela da nudi predpristup BitTorrent Live streaming servisu 27. marta. Aplikacija, platforma društvenih mreža zasnovana na video materijalu, naizgled slična Snapchatu i TikTok-u, omogućava korisnicima da kreiraju živi sadržaj i povežu se sa drugim ljudima putem mobilnih uređaja.

Usluga će, kako se izveštava, svojim korisnicima omogućiti live streaming sa bilo kojeg mesta gde imaju pristup internetu, dok će gleadaoci moći odmah da daju povratne informacije i lajkove. Korisnici aplikacije mogu da pretražuju i teme za koje su zainteresirani.

BitTorrent Live nije zapravo nov, 2012. godine Bram Koen - autor BitTorrenta - izjavio je da je njegov cilj sa platformom da "ubije televiziju". Iako softver nije nov, njegov izgled se mnogo promenio tokom vremena.

Prva verzija BitTorrent Live-a bila je uglavnom samo novi protokol za isporuku sadržaja, a ne aplikacija za društvene mreže. Početna verzija aplikacije je zatvorena nakon što je kompanija neuspešno pokušala da prikupi sredstva da bi ga okončala kao nezavisno poslovanje u aprilu 2017. godine.

U januaru, bivši glavni strateg u BitTorrent-u Simon Morris izjavio je da Tron neće moći da upravlja količinom transakcija potrebnom za tokenizaciju BitTorrent-a. Morris je izjavio da "nema šanse" da bi Tron blokčein mogao da obradi obim transakcija koji bi sistem zahtevao.

 

Pripremio: Nikola Mosurović