Cena BitTorrent token-a (BTT) beleži porast za više od 600% od početne cene inicijalne ponude novčića (ICO) koji se rasprodao za nekoliko minuta, prema podacima CoinMarketCap-a od 4. februara.

BitTorrent peer-to-peer torrent klijent, koji omogućava korisnicima da distribuiraju fajlove preko Interneta, pokrenuo je svoj izvorni BTT token zasnovan na Tronu početkom januara. BTT je navodno deo šire ambicije da se izgradi decentralizovana platforma za distribuiranje sadržaja koristeći digitalnu valutu.

Na dan 28. januara, BTT prodaja na Binance Launchpad platformi stigla je na naslovne strane, sa 7,1 miliona dolara prikupljenih od prodaje 50 milijardi tokena za manje od 15 minuta. Generalni direktor i osnivač Tron-a Džastin Sun zvanično je objavio da je svih 23,76 milijardi BTT tokena prodato u roku od 13 minuta i 25 sekundi po ceni od 0,00012 dolara po tokenu.

U vreme pisanja vesti, BTT se trguje na oko 0,000885 dolara, što je porast cene od 629% od ICO-a i 47% povećanje u poslednjih 24 sata. Obim trgovanja novčićima poslednjeg dana iznosio je oko 360 miliona dolara, dok je ukupna ponuda 990 milijardi BTT.

BitTorent token istorijski grafikon cena. Izvor: CoinMarketCap

Za isti period, vodeća digitalna valuta (BTC) po tržišnoj kapitalizaciji beleži gubiak od oko 3%, drugi najveći novčić Ripple (XRP) je porastao za oko 3%, dok je Itirijum (ETH) porastao za oko 2%, prema podacima CoinMarketCap-a.

 

Pripremio: Nikola Mosurović