Platforma za trgovanje kriptovalutama Bittrex je najavila Bittrex Global, novu platformu sa sedištem u Lihtenštajnu.

Prema saopštenju za javnost koje je Cointelegraph podelio 30. septembra, Bittrex Global bi trebao da bude predstavljen krajem oktobra u gradu Vaduz.

Bittrex je odlučio da uspostavi trgovačku platformu u Lihtenštajnu zbog regulatorne jasnoće ove male države prema digitalnim valutama i blokčein tehnologiji.

Novi proizvodi u skladu sa zakonodavstvom EU

Bittrex Global planira da razvije nove funkcije i proizvode, uključujući programe nagrađivanja korisnika, interoperabilnost kreditnih kartica, prodaju privatnih tokena prema zakonu EU i mobilnu aplikaciju za trgovanje kriptovalutama.

Nakon lansiranja, platforma namerava da se registruje prema transakcionim sistemima zasnovanim na Zakonu o pouzdanim tehnologijama, poznatom i pod nazivom Blockchain Act.

Kao deo pokretanja platforme, Bittrex Global je imenovao nove rukovodioce, sa Kiranom Rajem kao izvršnim direktorom i Stivenom Stonbergom kao glavnim operativnim službenikom.

Pre nego što se pridružio Bittrex Global-u, Raj je bio partner u advokatskoj firmi sa sedištem u Los Anđelesu O'Melveni & Miers LLP i bio zamenik generalnog tužioca američkog Odeljenja za unutrašnju bezbednost. Stonberg je imao 25-godišnju karijeru na finansijskim tržištima.

Lihtenštajnski pristup regulisanju kriptovaluta i blokčeina

Vlada Lihtenštajna usvojila je “Blockchain Act” ovog proleća. Pored strogih pravila protiv pranja novca (AML) i poznavanju zahteva klijenta (KYC), akt u osnovi pruža jasnu pravnu osnovu za vlasništvo, prenos i sigurno skladištenje tokenizovanih hartija od vrednosti.

Nakon toga, vlada je usvojila Zakon o pružaocima usluga tokena i VT-u, koji ima za cilj poboljšanje zaštite investitora, borbe protiv pranja novca i uspostavljanja jasnoću. Vlada je izrazila uverenje da će nova regulativa stvoriti adekvatno regulatorno okruženje koje umanjuje rizike, pruža regulatornu jasnoću i olakšava razvoj token ekonomije.