Bitwage je objavio da će od ponedeljka, 01.08.2016. brazilski honorarci moći da naplaćuju svoje usluge u SAD-u (USD), Eurozoni (EUR), Kanadi (CAD), Australiji (AUD), Švajcarskoj (CHF) i UK (GBP).  

U obaveštenju se navodi da Bitwage putem bitkoin blockchain-a prebacuje sredstva u Brazil skoro trenutno. Sredstva se zatim prodaju za Brazilski Real i deponuju direktno na lokalni bankovni račun korisnika.

Bitkoin umesto međunarodnih doznaka

Uobičajeno, međunarodni transfer novca preko brazilske bankarske mreže može potrajati od 5 do 15 dana. Takođe, to bi koštalo od 320 BR (Brazilski Real) do 4.000 BR, a bilo je i slučajeva da se transfer jednostavno u potpunosti zagubi.

Prema predsedniku Bitwage-a, Džonatanu Česteru, korišćenjem blockchain-a njegova kompanija je ceo proces višestruko ubrzala - korisnička sredstva bivaju deponovana na korisnički račun već sledećeg dana nakon slanja, a korisnici dobijaju čak oko 10% više novca jer se izbegavaju uobičajeni troškovi banaka kao i troškovi razmene novca u lokalnu valutu.

Čester je rekao:

“Hiljade korisnika Bitwage-a, frilenseri, honorarci i zaposleni, mogu primati uplate sa frilens tržišta (Upwork, Freelancer, Staff i Toptal) i giganata (Facebook, Google, Yahoo). Bitwage-ov sistem fakturisanja daje radniku mogućnost izbora načina isplate.”

Uticaj interneta

Prema Svetskoj Banci, ekonomija Brazila je od početka veka izvukla oko 15% stanovnika Brazila iz siromaštva. Takođe, smanjuje se i nejednakost prihoda.

Pristup internetu se povećao za neverovatnih 55% samo u 2013-oj godini. To je omogućilo lokalnom stanovništvu da se edukuje i pristupi globalnom frilens tržištu.

Čester je za Cointelegraph rekao da je, od januara 2015-e, Bitwage obrađivao međunarodne isplate honorara za radnike iz celog sveta:

“Tokom poslednjih nekoliko godina, Bitwage je obradio 5.000.000 dolara isplata iz celog sveta bez gubitaka.”

Takođe je dodao da kompanija iz koje se sredstva uplaćuju ne mora da menja svoje interne procese, jer se samo korisnikov račun za isplatu zamenjuje onim izdatim od Bitwage-a.

Zaključio je:

“Kompanija koja uplaćuje novac ne mora da menja svoje rutine. Za njih, sve izgleda kao da sada obavljaju domaći umesto međunarodnog transfera novca, što im smanjuje troškove.”