Bitwala, servis koji omogućuje plaćanje računa korišćenjem bitkoina u EU, upravo je predstavio novu opciju. Korisnici sada imaju mogućnost da koriste bitkoin debitnu karticu i troše svoje bitkoine gotovo direktno.

Postoje 2 vrste kartice: virtuelna - po ceni od 5 eura, ili fizička koja košta 10 eura. Najistaknutija opcija u odnosu na konkurente je: provizija za uplaćivanje sredstava na karticu. Bitwala je podesila proviziju na 0,5% od ukupnog iznosa, dok je minimalna provizija 1 euro.

Jorg von Minkvic, CEO Bitwala-e rekao je za Cointelegraph:

“Svakim danom se trudimo da omogućimo našim korisnicima da u potpunosti žive od bitkoina. Sa SEPA integracjiom, ekvivalentno je bankovnom računu, ali je i dalje teško za poručivanje stvari na internetu ili za podizanje novca sa ATM-a. Sa našim programom debitne kartice rešili smo te probleme za korisnike bitkoina jednom za svagda.”

Iako se trodnevni period za punjenje kartice čini kao večnost, Jorg von Minkvic uverava da je proces zapravo brži, ali za početak nisu želeli da obećaju ništa što ne mogu da postignu. Zbog toga je određen maksimum od 3 dana. Većina manjih uplata će biti obrađena gotovo istog dana, u toku trajanja evropskog radnog vremena. Prosek za veće iznose bi trebao biti oko 24 časa.

Za razliku od drugih

“Na primer, za razliku od Mycelium bitkoin kartice, stanje kartice je izraženo u eurima, pa to praktično nije prava bitkoin kartica. Međutim, korisnici mogu da plate i podignu novac bilo gde gde se prihvata VISA. Mi na našu debitnu karticu gledamo samo kao na uslugu našim korisnicima, zbog toga je provizija samo 0,5%. Koliko znam, to je najjeftinije od svih izdavača bitkoin kartica.”

Džordž Basiladze iz Cryptopay.me se ne plaši konkurencije:

“Oni su veoma mali.Oni koriste BitPay za procesiranje i drugu bitkoin kompaniju za izdavanje kartica. Mi, Cryptopay.me, imamo bitkoin debitnu karticu koja se može napuniti bitkoinima ili “Criptopay balance-om”. Karticu smo izbacili u avgustu. Na tržištu smo duže od 2 godine, imamo nekoliko valuta i prihvatamo bankovne transfere u UK i EU kao i debitne kartice.”

Franko Cimati, predsednik Bitkoin Fondacije Italije je prokomentarisao:

“Mislim da je Bitwala kartica samo jedna od mnogih. Vidim da je cena bitkoina na Bitwala-i za 1% veća nego na Krakenu. Ukoliko dodamo i 0,5% provizije za obradu transakcije, dakle, biće ukupno 1,5%...”