Bitwise, kompanika koja se bavi upravljanjem digitalnom imovinom, je podnela zahtev kod Komisije za hartije od vrednosti i berzanske poslove (SEC) za pokretanje regulisanog fonda berzanskih indeksa (ETF) kriptovaluta, navodi se u saopštenju za medije od 24. jula.

Bitwise-ov HOLD 10 indeks kriptovaluta će uključiti 10 kriptovaluta i pratiće Bitwise HOLD 10 zatvoreni fond indeksa, koji je osnovan u novembru prošle godine. Prema navodima iz saopštenja za medije, HOLD 10 indeks obuhvata oko 80% ukupne tržišne kapitalizacije svih kriptovaluta.

ETF je tržišna hartija od vrednosti koja prati grupu klase imovine i sa njom se trguje kao sa akcijom na berzi. Dok su druge kompanije podnele zahtev za fond berzanskog indeksa bitkoina, Bitwise je jedina firma koja se prijavljuje za ETF koji bi pratio više digitalnih imovina (kriptovaluta).

Met Hogan, glavni istraživač u Bitwise-u, je rekao za CNBC: “Stali smo u red. Tržište se profesionalizuje u smeru koji će zadovoljiti SEC, tako da verujemo da će dati dozvolu za kripto ETF da uđe na tržište.”   

Cointelegraph je već preneo da je SEC odložio razmatranje zahteva koji je podnela investiciona firma Direxion. Američki finansijski nadzor navodi: “Komisija smatra odgovarajućim da odredi duži period u kojem će izdati nalog kojim se odobrava ili ne odobrava predložena izmena pravila tako da ima dovoljno vremena da razmotri ovu predloženu izmenu pravila”.

U januaru, SEC je zatražila da Raffety Assets Management i VanEck povuku svoje zahteve. Prema navodima iz Raffety Assets Management, SEC je izrazila zabrinutost u vezi sa likvidnošću i vrednovanjem osnovnih sredstava.