Provajder kripto berzanskih indeksa Bitwise Asset Management održao je još jednu prezentaciju američkoj Komisiji za hartije od vrednosti (SEC) u svojoj licitaciji za regulatorno odobrenje predloženog fonda za trgovanje berzanskim indeksima (ETF) bitkoina.

U memorandumu objavljenom 17. septembra, SEC je objavio Bitwise prezentaciju u kojoj je izneo zašto veruje da su zabrinutosti regulatora u velikoj meri adresirane.

Bitkoin spot tržište sada je efikasnije

Prezentacija je započela preispitivanjem kako se tržište razvijalo i poboljšavalo u poslednje dve godine.

Prvo, spot tržište je postalo efikasnije, sa padom prosečnog odstupanja cena bitkoina na prvih 10 berzi. Iako je to u decembru 2017. bilo nešto ispod 1%, sada je palo i ispod 0,1%.

Izgrađuje se institucionalna infrastruktura bitkoina

Pored toga, mnoge nove službe za kastodi usluge institucionalnog ranga se pojavljuju i dobijaju dozvole od lokalnih jurisdikcija za upravljanje i skladištenje bitkoina za klijente.

U međuvremenu, ove godine su se pojavile rekordne obime trgovanja bitkoin fjučersa na Čikaškoj robnoj berzi (CME), što sugeriše da je danas regulisano tržište fjučersa značajne veličine.

Kripto industriji se apostrofira 95% lažnih izveštaja o obimu trgovanja

Bitwise takođe napominje da je, nakon istraživanja objavljenog ranije tokom godine da je 95% obima trgovine lažno, došlo do nekoliko dešavanja.

Provajderi podataka su reagovali sprovođenjem mera kako bi se osiguralo da su prijavljeni podaci tačniji - sa berzama koje su prijavile smanjenje obima preko 90%.

Obrasci podataka na nekim drugim berzama pomerali su se tako da odgovaraju stvarnim obrascima o kojima svedoči Bitwise. Ali u celini, sada postoji veća svest o postojanju lažnog obima trgovine i više berzi preduzima korake za rešavanje ovih problema.

Sveukupno, efikasnost tržišta bitkoina i kriptovaluta nastavlja da se povećava, zajedno sa obimima trgovanja na top 10 berzama.

Bitwise se nada da će to ublažiti zabrinutosti SEC-a u vezi sa njegovom ETF bitkoin aplikacijom i konačno mu dati zeleno svetlo sledećeg meseca. Međutim, predsedavajući SEC-a Džej Klejton nedavno je potvrdio svoju tvrdnju da je potrebno više regulacije pre nego što se počne sa trgovanjem bitkoinom na većim tradicionalnim berzama.