Bjork je najavila da će njen najnoviji album Utopia biti dostupan za kupovinu samo putem kriptovaluta. Umetnica će prihvatiti bitkoin, lajtkoin, deš(dash) i audiokoin. Zanimljivo, album ne može biti kupljen od strane normalnih fiat valuta.

Potez muzičke zvezde možemo okarakterisati kao  marketinšku strategiju koja skreće pažnju i to u trenutku kada je bitkoinov rast doveo kriptovalute u mejnstrim. Međutim, prema Kevinu Bekonu iz Blockpool-a :

"Ovo zaista nije marketinška strategija sa Bjork. Ta odluka je kao vodilja i u stvari je očigledno da je povezana sa njom. Iako nisam bio uključen u ovaj projekat, očekujem Bjork kao lidera u ovoj oblasti, kao i njen tim da uradi kreativne stvari sa kriptom."

Virtuelni Satoši ciklus

Kako se usvajanje kriptovlauta povećava, cena i broj transakcija raste što uzrokuje veću stabilnost cene, a stabilnost povećava opšte mejnstrim usvajanje. Proces šireg usvajanja i stabilnosti se naziva Satoši ciklus (pokret od rasta do prihvatanja još većeg rasta), a temeljni je pokretač povećanja bitkoin cene.

Bjorkina punuda albuma samo je još jedan korak na lestvici usvajanja i stabilnosti. Budući da tržište kriptovaluta i dalje dobija pažnju, cene prate stopa usvajanja i istovremeno pokreću stopu usvajanja.
 

Pripremio: Bojan Zečević