Kao deo novog fokusa prema bezbednosti i kompjuterskoj tehnologiji, softver kompanija i proizvođač telefona BlackBerry je pokrenuo blokčein platformu. Novi proizvod se fokusira na medicinski sektor, prema izveštaju za medije koji je objavljen 4. oktobra.

U izjavi stoji da se BlackBerry udružio sa tehnološkom firmom ONEBIO kako bi razvili “ultra siguran” blokčein ekosistem. Sistem je dizajniran da skladišti i deli medicinske podatke, dok podatke mogu da unesu pacijenti, laboratorije i IoT (Internet of Things) biometrijski uređaji. Kada se unesu, podaci postaju anonimni i dele se sa istraživačima,direktor BlackBerry-ja Džon Čen dodaje:

“Primenjujemo naše iskustvo u bezbednosti, zaštiti podataka i komunikaciji u regulisanim industrijama poput automobilske, finansijskim servisima i vladi kako bi savladali jedan od najvećih izazova u medicinskoj industriji: postizanje zdravstvenih ciljeva kako bi se poboljšalo iskustvo pacijenata i osigurati bezbednost i privatnost podataka.”

Pored drugih proizvoda, BlackBerry je takođe predstavio operativni sistem za razvoj robotskih operacionih instrumenata, monitoring sistema za pacijente i otalih proizvoda bitnih za bezbednost koji moraju da dobiju odobravanje od regulatora.

U jednom trenutku BlackBerry je kontrolisao 50% globalnog tržišta pametnih telefona, dok je u 2016. taj broj pao na manje od 0.1%. Iako BlackBerry još uvek proizvodi pametne telefone- predstaviće svoj novi telefon 10. oktobra- najnovija blokčein inicijativa ukazuje na promenu poslovanja ka drugim oblastima.

Danas je BlackBerry takođe najavio novi “kvantno otporan” kod za potpisivanje usluge koji će “omogućiti digitalni potpis softvera koristeći šemu koja će se teško razbijati čak i sa kvantnim kompjuterom.”

 

Pripremio: Stevan Kostić