U Rovinju se 14. oktobra održala regionalna blokčein konferencija. Predstavljeni su različiti aspekti blokčein tehnologije, a poseban akcenat je stavljen na mogućnost pokretanja startapa. Moto konferencije bio je:

“Steknite praktična znanja o razvoju blokčeina i upoznajte one koji već razvijaju proizvode i usluge na bazi ove tehnologije.”

Pitali smo našeg Aleksandra Matanovića koji je održao predavanje, na temu rudarenja kriptovaluta, o utiscima sa konferencije.

Cointelegraph.rs: Koliko je razvijena kripto-zajednica u regionu?

Aleksandar Matanović: Raduje me da vidim da veoma brzo raste. Novi projekti se pojavljuju takvom brzinom da je nemoguće sve ispratiti. Ako izuzmemo Sloveniju, malo kaskamo za razvijenijim zemljama, ali zaista malo.

Cointelegraph.rs: Na konferenciji su predstavljeni regionalni blokčein projekti. Da li je neki ostavio na Vas poseban utisak?

Aleksandar Matanović: Da budem iskren, nažalost, nisam ispratio veliku većinu njih. Konferencija se održavala u dve sale paralelno, a ja sam veći deo vremena proveo u sali gde se nisu predstavljali novi projekti.

Cointelegraph.rs: Da li vidite potencijal u udruživanju snaga u regionu radi kreiranja proizvoida baziranih na blokčeinu, kako bi se zajednički predstavili na nekim većim tržištima?

Aleksandar Matanović: Potencijal pre svega vidim u razmeni iskustava. Sve je ovo još veoma novo i mnogi novi startapi izgube puno vremena lutajući i neznajući tačno šta da rade. Činjenica je da nismo povezani koliko bi trebalo i da ne učimo dovoljno jedni od drugih. Pre svega se od kolega iz Slovenije puno može naučiti, jer su oni “svetska sila” kad su blokčein i kriptovalute u pitanju. Ipak, vidim da se stvari kreću u pozitivnom smeru, jer je ovo bila već druga regionalna konferencija za manje od 2 meseca.

Ilustracija: Darja Lovrenski