Južna Koreja je najavila da će "negovati" osam sektora domaće privrede, uključujući i blokčein, investirajući 5 milijardi vona (oko 4,4 milijardi dolara) sledeće godine, izveštava lokalni mediji Yonhap 13. augusta.

Prema rezultatima sastanka ministara finansija u zemlji, vlada se odlučila za povećanje iznosa sredstava za područja kao što su blokčein, veliki podaci i veštačka inteligencija (AI) za 65% u odnosu na procene iz 2018. godine.

"Mere će pomoći da se olakša ekonomičnost platforme, što će pomoći ubrzanju inovativnog rasta", navodi se u publikaciji.

Tokom narednih pet godina, broj bi mogao porasti do 10 biliona vona, dodao je ministar finansija Kim Dong-jeon.

Dodajući svojim srednjeročnim planovima, ministarstvo finansija takođe je otkrilo da će na sličan način "negovati" 10.000 specijalista u tim istim sektorima do 2023. godine, po ceni od 60 milijardi vona (oko 53 miliona dolara).

Podrška blokčein tehnologiji nije ništa novo u Južnoj Koreji, Seul ima sve veći interes da osigura svoje mesto na čelu inovacija širom sveta.

Kao što je Cointelegraph objavio prošle nedelje, posebna šema za obuku mladih finansirana od strane Ministarstva za nauku i ICT u zemlji će ponovo započeti u septembru, fokusirajući se na blokčein, aIi i druge oblasti kao sredstvo za smanjenje nezaposlenosti mladih i spajanje odgovarajućih kandidata sa pravim pozicijama.

 

Pripremila: Majda Petrović