Blokčein berza dijamanata Cedex je obezbedila više od 6.000 dijamanata vrednih preko 50 miliona dolara koji će se trgovati na njihovoj platformi, izvestili su 27. marta.

Prema izveštaju, navodeći saopštenje za medije kompanije, ponuda je namenjena da obezbedi trgovcima dovoljno različitih opcija za fond berzanskog indeksa dijamanta (ETF), koji kompanija priprema. U izveštaju se tvrdi da će Cedex-ov ETF biti prvi takve vrste i da će biti "generički".

U izveštaju se takođe navodi da je kompanija trenutno u kontaktu sa berzama, brokerskim kućama i izdavačima ETF-a kako bi ponudila interfejs za programiranje aplikacija (API), što bi pojednostavilo integraciju novih sredstva u berze.

Cedex je u martu prošle godine navodno prikupio 20 miliona dolara za razvoj sertifikovane decentralizovane berze za digitalni dijamant i objavio beta verziju u novembru prošle godine.

Saar Levi, suosnivač i izvršni direktor Cedexa, veruje da će tehnologija njihove kompanije doneti veću likvidnost tržištu dijamanata, „pretvarajući dijamante u novu klasu imovine“.

Kako je nedavno izvestio Cointelegraph, generalni direktor blokčein kompanije Paxos napomenuo je da će token koji se zasniva na itirijumu (ETH), podržan zlatom, biti lansiran "definitivno ove godine".

Krajem januara, rusko Ministarstvo prosvete i nauke uvelo je blokčein platformu za praćenje prirodnih dijamanata.

 

Pripremila: Majda Petrović