Holandska firma za eko tkanine Waste2Wear lansira prvu svetsku kolekciju tkanina napravljenih od okeanske plastike koja se može pratiti preko blokčeina.

Praćenje recikliranih materijala

Izložba se održava od 17. do 19. septembra u Parizu na međunarodnom sajmu tekstila “Premiere Vision”, izveštava američka publikacija FashionUnited.

Prvi put otkrivena 20. avgusta, kolekcija je posebno razvijena od strane kompanije Waste2Wear u cilju praćenja potražnje kupaca za praćenjem puta kratanja recikliranih materijala koji se koriste u tkaninama. Kompanija je najavila lansiranje beta verzije svog privatnog blokčein sistema za novu kolekciju okeanskih plastičnih tkanina 22. avgusta.

3 tone plastike uklanja se iz okeana svake nedelje

Kako napominju iz kompanije, plastični otpad mora da sledi dug put od okeana da bi postao gotov tekstilni proizvod, za šta su potrebni detaljni podaci o svakom koraku. 

Implementacijom blokčein tehnologije, firma namerava da lanac snabdevanja okeanskom plastičnom tkaninom bude u potpunosti sledljiv, navodi se.

Plastika koja se koristi za Waste2Wear Ocean Fabrics nabavljena je iz vodenih i obalskih područja malog ostrva u blizini Šangaja. U saradnji sa lokalnim vlastima, Waste2Wear je izgradio poslovni model koji lokalnim ribarima omogućava da zarađuju od “ulova” plastike iz okeana. Prema podacima Waste2Wear-a, ribolovci su svake nedelje sakupljali više od tri tone otpada iz okeana.

U međuvremenu, Waste2Wear nije prvi entitet koji je primenio blokčein tehnologiju u ekološke svrhe. Dana 4. septembra, nemačka Stranka slobodnih demokrata izrazila je nameru da plati kriptovalutu svima koji uklanjaju ugljen-dioksid i druge stakleničke gasove iz atmosfere.