Blokčein veb pretraživač Brave se udružio sa veb sajtom Cheddar kako bi korisnicima ponudio tri meseca besplatnog pristupa premium sadržaju, navodi se u saopštenju za medije 29. januara.

Prema saopštenju za medije, korisnici Brave pretraživaće će automatski dobiti pristup premijum sadržaju na Cheddar-ovom veb sajtu. Džon Steinberg, osnivač i izvršni direktor Cheddara, izjavio je da je „ideja otključavanja naših premium opcija za korisnike Brave-a putem kripto finansiranja, bez prijave, izgledala kao prirodan način da se uključi zajednica“.

Brave pretraživač je pretraživač otvorenog koda, koji vam plaća za pretrage i koji je baziran na Chromium-u koji blokira reklame i praćenje sličnog sadržaja na veb sajtovima. U saopštenju se navodi da Brave pretraživač ima 5,5 miliona aktivnih korisnika mesečno na svojim desktop i mobilnim verzijama.

Kako je objavio Cointelegraph u decembru prošle godine, Brave je sada primarni pretraživač na Exodusu, „prvom izvornom blokčein telefonu“, koji proizvodi veliki proizvođač pametnih telefona HTC.

U septembru 2018. godine se pojavila vest da je Brave uložio žalbe na privatnost u Irskoj i Britaniji protiv Google-a za postupanje sa korisničkim podacima. U žalbi se navodi da Google i industrija oglašivačke tehnologije praktikuju „široko i sistematično kršenje režima zaštite podataka“ na način na koji objavljuju personalizovane onlajn oglase.

 

Pripremio: Nikola Mosurović