Decentralizovani pretraživač Brave pokrenuo je ‘Brave Ads’, opcija koja omogućava korisnicima da zarade gledajući reklame. Vest je objavljena na sajtu kompanije 24. aprila.

U objavi se navodi da korisnici Brave-a - pretraživač otvorenog koda koji je zasnovan na blokčeinu - sada mogu primiti 70% učešča u prihodima od oglasa kao nagradu za pažnju u vidu tokena pretraživača, basic attention token (BAT). Brave Ads navodno osigurava da se brendovi povezuju sa ljudima koji su zainterosvani za oglašavanje, eliminirajući troškove i rizike vezane za privatnost, sigurnost i prevaru.

Kompanija dalje napominje da radi sa konsultantskim blokčein startapom koji se bavi humanitarnim radom, ‘The Giving Block’, kao i sa neprofitnom organizacijom Fondacija ljudskih prava. Obe organizacije su istaknute sa pokretanjem nove opcije kako bi korisnici mogli da doniraju kroz Brave Rewards. Brendan Ejh, izvršni direktor i suosnivač Brave-a izjavio je:

“Uz Brave Ads. pokrećemo platformu za digitalno reklamiranje koja je prva koja štiti privatnost podataka korisnika i koja ih nagrađuje za njihovu pažnju. Brave Ads takođe ima za cilj da poboljša ekonomiju i konverziju industrije oglašavanja na internetu, tako da izdavači i oglašavači mogu da napreduju bez posrednika koji prikuplja ogromne naknade i koji doprinose globalnom nadzoru.

U januaru Brave se udružio sa sajtom za vesti Cheddar kako bi pružili svojim korisnicima tri meseca besplatnog pristupa premium sadržaju. Korisnici pretraživača će navodno automatski dobiti pristup premium sadržaju na sajtu Cheddar-a.

Kako je saopšteno u decembru prošle godine, Brave je postao fabrički pretraživač na jednom telefonu HTC-a. Brave je unapred instaliran na HTC Exodus 1, “prvi blokčein telefon” koji podržava više blokčein mreža, uključujući bitkoinov i itirijumov blokčein.

U vreme pisanja BAT se trguje po ceni od 0,433 dolara, sa porastom od 6,79% u poslednja 24 sata, prema CoinMarketCap-u. Trenutna tržišna kapitalizacija tokena je 541 miliona dolara, dok je dnevni obim trgovanja 136,9 miliona dolara.


Pripremio: Marko Mihajlović