Golem, mreža za iznajmljivanje procesorske (CPU) snage bazirana na itirijumu, je konačno završio beta implementaciju glavne mreže 10. aprila, 18 meseci nakon prikupljenih 820.000 ETH u inicijalnoj ponudi novčića (ICO), što je danas oko 345 miliona dolara.

U blog postu, samozvani “Airbnb for computers” programeri koji imaju za cilj da plate korisnicima interneta korišćenje njihove neiskorišćene procesorske snage, se navodi da i ako “ima još dosta posla”, puštanje u rad glavne mreže predstavlja “veliki korak”.

Cena golemovog GNT token je porasla 20% na 0,25 dolara nakon vesti o pokretanju glavne mreže, a rekordna cena mu je bila početkom godine i iznosila je 1,15 dolara.

Od završetka ICO-a u novembru 2016. godine programeri su kritikovani zbog sporog razvoja i investitori su se uplašili da 820.000 ETH neće biti iskorišćeno kako bi se proizvela adekvatna vrednost.

Na odluka da se pokrene glavna mreža je najviše uticalo tržište. Golem izbegava udruživanje sa drugim dugoročnim ICO projektima, kao što je Tezos koji tek treba da stvori dodatnu vrednost za svoje investitore.

Golem pokriva deo sektora kriptovaluta koji trenutno zauzimaju SONM i iEXEC, koji su koristili ICO kao način za finansiranje razvoja.