Kompanija za razvoj blokčeina Bitfury sarađuje sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) na projektu očuvanja i povećanja šumskog zemljišta u Kazahstanu.

Kako je Astana Times izvestio 14. januara, projekat ima za cilj da pomogne zemlji da smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 15% u narednoj deceniji, kako bi ispunila svoje obaveze iz Pariskog sporazuma 2016. godine.

Nadoknađuje otisak ugljenika Bitfury

Bitfury i UNDP spremni su da ovog meseca potpišu sporazum sa kazahstanskim Ministarstvom ekologije, geologije i prirodnih resursa o stvaranju šumskog zemljišta u nacionalnom regionu Pavlodar.

Projekat će započeti ciljem da se stvori 20 hektara koji će potrošiti ugljen dioksid proizveden od strane lokalnih dobavljača električne energije na ugalj da bi podstakao Bitfury-eve operacije. Nada se da će ovo nadoknaditi otisak Bitfury-evog ugljenika za 100–110%.

Kao što Astana Times napominje, dok Kazahstan trenutno poseduje 29 miliona hektara šume, većina se suočava sa pretnjom nezakonitih šumskih požara, seča i promenama u korišćenju zemljišta.

Merujert Sarsembajeva, stručnjak za finansijski mehanizam Inicijative za finansiranje biološke raznolikosti (BIOFIN), rekla je novinarima da je samo deo od 29 miliona hektara zaštićen, dok su ostala zemljišta isključena iz državnog šumskog fonda. Sarsembajeva je objasnila:

„Radićemo sa šumama koje se ne razmatraju i sa kojima se ne upravlja. Upravo tim šumama prete šumski požari i bolestima. Ako se ne legitimišu i prebace u državni šumski fond, može doći do toga i proizvešće se još veće emisije."

Bitfury i UNDP-ova inicijativa za smanjenje ugljenika spadaju pod okrilje BIOFIN-a, kao deo njegovog rada na poboljšanju praksi upravljanja šumama kroz izmene zakonodavstva i podizanju svesti javnosti o smanjenju emisija.

Rad BIOFIN-a na globalnom nivou pomaže raznim zemljama da procene svoju potrošnju na biodiverzitet i da strateški pristupe finansiranju kako bi postigli zelene ciljeve.

Uz podršku UN-a, Kazahstan je već smanjio godišnju potrošnju energije za 25–45% u poslednjih pet godina, pilot-projektom koji je fokusiran na grejanje stambenih zgrada. Zemlja želi do 2050. godine iz održivih izvora da dobije 50% svoje energije.

Jakup Beris, stalni predstavnik UNDP-a u Kazahstanu, kako se izveštava, rekao je pres službi UNDP-a da projekat Bitfury-UNDP-BIOFIN predstavlja:

„Prva inicijativa za smanjenje ugljenika za Kazahstan [...] nadamo se da će ubrzati napore zemlje da smanji ugljen dioksid u partnerstvu sa privatnim sektorom. Ova praktična rešenja zahtevaju institucionalizaciju i širenje.“

Kripto i zelena revolucija

Kako je Cointelegraph izvestio u jesen 2019. godine, istraživanje koje je objavio New Scientist je dovelo u pitanje percepciju da je rudarenje bitkoina (BTC) nepomirljivo sa borbom protiv klimatskih promena, ukazujući na pogrešne pretpostavke koje stoje u osnovi nekih od alarmantnijih izveštavanja i studija o tom pitanju.

Pre toga, nekoliko stručnjaka za energiju kritikovalo je percepciju da je velika potrošnja energije bitkoinova „Ahilova tetiva“, tvrdeći u korist prebacivanja rasprave sa potrošnje energije i ka tome gde se ta energija proizvodi i kako se proizvodi.

Prošlog juna, istraživanje je pokazalo da 74,1% rudnika bitkoina pokreću obnovljivi izvori energije.