Tržište podataka zasnovano na blokčeinu Measure Protocol i aplikacija Broccoli će zajedno uspostaviti istraživačku zajednicu za korisnike kanabisa.

Prema saopštenju za javnost od 12. novembra, kompanije će novu zajednicu koristiti za pregled potrošača, prikupljanje podataka i izveštaje posvećene korišćenju kanabisa i industriji. Pri tome, strane nameravaju da razgovaraju o prednostima kanabisa, raskrinkavaju ili dokažu mitove koji ga okružuju i stave prikupljene informacije na raspolaganje javnosti.

Filip Ola, jedan od izvršnih direktora Audacia Bioscience, kompanije koja stoji iza Broccoli-a, rekao je da će blokčein tehnologija omogućiti kompanijama da prikupljaju podatke o upotrebi kanabisa na transparentan i verodostojan način, što će pomoći unošenju kanabisa u glavni tok.

Implementacija blokčeina u industriji kanabisa

Drugi akteri industrije kanabisa primenjuju blokčein u različitim aspektima svog poslovanja. Krajem septembra, decentralizovani blokčein namenjen aplikacijama, Aeternity, otkrio je da će pomoću blokčeina pratiti lanac snabdevanja proizvođača medicinskog i rekreativnog kanabisa iz Montevidea Urugvay Can.

TruTrace Technologies Inc. udružio se sa revizorskom kućom Deloitte za praćenje kanabisa korišćenjem blokčein tehnologije. Sistem je postavljen tako da koristi tehnologiju za praćenje biljke od semena do prodaje, kako bi se garantovalo da kupci i trgovci znaju istoriju proizvoda.

Takođe, kompanija Security Matters iz Australije je podnela prijavu patenta u Sjedinjenim Državama za blokčein sistem za sigurno upravljanje lancem snabdevanja kanabisom. Predloženi sistem bi se mogao primeniti za obeležavanje, praćenje i upravljanje lancem snabdevanja biljkama, proizvodima i sastojcima kanabisa.