Firma SimplyVital Health, Inc. sa sedištem u Novoj Engleskoj je dobila grant od 225.000 dolara od Nacionalne fondacije za nauku Sjedinjenih Država (NSF) za istraživanje integracije svog protokola Nexus sa protokolom Graphene.

NSF je dodelio grant u okviru svojih Programa za male biznise, koji doprinosi 200 miliona dolara godišnje inovativnim startapima i malim preduzećima, navodi se u saopštenju kompanije SimplyVital Health, 10. oktobra.

Cilj je da se smanje troškovi zdravstvene zaštite

SimplyVital će dodeliti grant za istraživanje i razvoj integrisanjem protokola Graphene u svoj blokčein protokol, Nexus, koji se dotiče kompatibilnosti sa Zakonom o prenosivosti zdravstvenog osiguranja i odgovornosti. Graphene protokol dizajniran je da smanji propusnost za distribuciju blokova na druge nodove kako bi se poboljšale performanse blokčeina i istovremeno smanjili njegovi troškovi.

Konkretno, kompanija želi pronaći način da smanji troškove zdravstvene zaštite omogućavanjem pristupa podacima putem blokčein tehnologije. Komentarišući razvoj, Andrea Belz, direktorica odjeljenja za industrijske inovacije i partnerstva u NSF-u, je rekla:

"NSF je ponosan što podržava tehnologiju budućnosti finansirajući najkreativnije i najupečatljivije ideje. Uz našu podršku, tehnološki startapi mogu osnovnu nauku usmeriti u smislena rešenja koja zadovoljavaju ogromne potrebe."

Vrednost blokčeina u sektoru zdravstva

Očekuje se da će vrednost blokčein tehnologije na zdravstvenom tržištu do 2025. godine premašiti 1,6 milijardi dolara zbog niza faktora poput primene vladinih inicijativa i povećanja ulaganja u to polje. Zaista, organizacije širom sveta prave prekretnicu u primeni blokčeina.

Nedavno, blokčein startap MediConnect završio je radni proces za Proof-of-concept osmišljen za praćenje lekova kroz lanac snabdevanja i započeo integraciju onlajn apoteka UK Meds u svoju platformu. Ovo će navodno omogućiti praćenje i upravljanje lekovima na recept kroz lanac snabdevanja.