Novo istraživanje od ove nedelje predviđa da će blokčein u narednih pet godina doprineti gotovo milijardu dolara telekomunikacijskom sektoru, prenosi MarketWatch 11. jula.

Prema globalnom istraživanju tržišta koje je sproveo Research and Markets, blokčein tehnologija u telekomunikacijama će eksplodirati iz industrije od 46,6 miliona dolara u 2018. na 993,8 miliona dolara u 2023. godini.

Izveštaj od 132 stranice označava "rastuće sigurnosne probleme" kao jedan od glavnih faktora koji uzrokuju širenje blokčeina, koga rukovodioci u ovoj oblasti smatraju potencijalnom zaštitom uprkos svom još uvek neregulisanom statusu.

"Blokčeinom na tržištu telekomunikacija upravljaju različiti faktori, kao što je povećana podrška procesima OSS/BSS [sistem podrške operacijama/sistem poslovne podrške] i povećanje sigurnosnih problema između telekomunikacija", navodi se u sažetku izveštaja.

"Međutim, sve veća zabrinutost zbog autentičnosti korisnika i neizvesnog regulatornog statusa i nedostatka zajedničkih standarda može ometati rast tržišta."

Ta regulatorna neizvesnost predstavlja jednu od serija rezervi koje su u poslednjih nekoliko nedelja pokrenuli i drugi sektori globalne ekonomije, kao deo onoga što su neki opisali kao opadanje poverenja u korist blokčeina.

Kao što je izveštavao Cointelegraph, bankarski sektor posebno je izrazio sumnju u to kako tehnologija može doneti masovne inovacije, dok drugi projekti imaju za cilj rešavanje zabrinutosti kompanija od njenog usvajanja.

Ipak, Research and Markets se ne slaže sa širim mešovitim prijemom, predviđajući složenu godišnju stopu rasta (CAGR) od 84% za blokčein u telekomunikacijama.