Dva potkomiteta američkog parlamenta održala su, 8. maja, saslušanje o načinu na koji se blokčein tehnologija može upotrebiti u upravljanju lancima snabdevanja. Saslušanjem je zaključeno da tehnologija ima široku primenu, uprkos trenutnom nedostatku standarda u industriji.

Potkomitet za nadgledanje i Potkomitet za  istraživanje i tehnologiju raspravljali su o blokčein aplikaciji sa četiri svedoka iz javnog i privatnog sektora. Republikanski kongresmen, Beri Laudermilk, izrazio je svoje zadovoljstvo što je tema blokčeina napokon došla na red za raspravu na nivou vlade. Naveo je da se, posle 20 godina u IT-u, “osetio nečujnim u vezi sa blokčeinom”, nastavljajući:

“Ako možemo prevazići stigmu kriptovaluta i pogledati tehnologiju ispod njih, možemo doći do rešenja za mnoge probleme sajber bezbednosti i zaštite podataka.”

Upotreba blokčeina za snimanje svakog koraka lanca snabdevanja u bilo kojoj industriji, hipotetički smanjuje troškove i povećava brzinu, istaknuto je na saslušanju. Na primer, direktor sektora za sajber bezbednost na Odseku za državnu bezbednost, dr Daglas Maughan, istakao je jedan od načina na koji bi blokčein tehnologija mogla da podigne upravljanje lancima snabdevanja na nivo državne uprave, a to je američka Carinska i granična zaštita (CPB), u smislu “otpremanja, logistike i carine”.

Na privatnom nivou, direktor globalne digitalizacije trgovine u kompaniji Maersk, Majkl Vajt, govorio je o smanjenju previsokih administrativnih troškova za međunarodne lance snabdevanja, podvlačeći važnost “otvorene i neutralne industrijske platforme, koja se, u srži, sastoji od svetski povezane mreže međusobno povezanih učesnika u lancima snabdevanja”. Ukazujući na “nepoverenje” prema prirodi blokčein tehnologije, izjavio je:

“Neophodno poverenje za izgradnju ove mreže verovatno neće postojati bez blokčein tehnologije.”

Nedostatak industrijskog standarda

Sva četiri svedoka su pomenula kako nedostatak standarda iili čak specifikacije za blokčein može da “ograniči rast”, prema rečima Maughana. Dodao je i da bi razvoj kvantnog računarstva mogao da znači da bi jedan dovoljno sofisticiran sistem mogao da razbije kriptografske sisteme blokčeina, ako ne bude postojao dalji njegov razvoj.

Kris Rubio, potpredsednik globalnog carinskog posredništva u UPS-u, izrazio je nadu da će sektor sarađivati, kako bi zajedno došli do potrebnih standarda za široko usvajanje:

“Bez ovih zajedničkih standarda, nesigurnost će sprečiti velike investicije koje su potrebne blokčeinu da uspe u lancu snabdevanja.”

Republikanski kongresmen, Ralf Abraham, koji je i predsedavajući u Potkomitetu za nadgledanje, pokazao je pozitivan stav o budućnosti blokčeina, napominjući, nakon odslušane prve polovine saslušanja, da “ako ja dobro razumem blokčein - a na samom sam početku učenja o tome - on će da učinii preokret u praćenju robe kao što je GPS učinio preokret u navigaciji”. Zatim je dodao:

“Dakle, mislim da se bavimo tehnologijom koja menja svet.”

Ključne tačke

Višestruko pozitivne ideje sa saslušanja uključivale su mogućnost smanjenja prevara kineskih kompanija putem blokčeina, koje se koriste američkim proizvodima bez dozvole, kako bi ponudili jeftinije domaće proizvode. Još jedna ideja koja je izneta je upotreba blokčeina u suprotstavljenim regionima u kojima nevladine organizacije treba da pruže pomoć. Republikanski kongresmen, Rendi Hultgren, pomenuo je utisak o blokčein sistemu koji građanima daje “nove alate za pojedince kako bi se konačno utvrdili osnovna vlasnička prava kada vlade poriču zakonsku ulogu ili pristup pravnom sistemu.”

Druga najveća svetska softverska kompanija, Oracle, objavila je da će ponuditi blokčein proizvode, uključujući one koji su pogodni za upravljanje lancima snabdevanja za farmaceutske kompanije. Prošlog meseca, elektronski gigant, Samsung, objavio je da će se baviti upotrebom blokčeina za upravljanje svojim globalnim lancem snabdevanja.

 

Pripremila: Kristina Ristin