Glavni faktor koji je uticao na Wells Fargo-ovu prevaru je slabo i netransparentno upravljanje podacima. Da li bi implementacija Blockchain-a pomogla u sprečavanju takvih lažnih aktivnosti?

Prevelika banka za upravljanje

Nemoralno ponašanje Vells Fargo-a izazvalo je reakcije mnogih finansijskih i pravnih institucija. Zaposleni u Wells Fargo-u su tajno kreirali nekoliko miliona neovlašćenih bankovnih i kreditnih računa bez znanja klijenata. Banka je lažno prihodovala na ime provizije i dozvolila zaposlenima da povećaju svoje prodajne brojke i time zarade više novca.

Wells Fargo tvrdi da je otpustio 5.300 radnika u poslednjih nekoliko godina zbog takvog ponašanja, ali američki senator Elizabet Voren insistira da je menadžment odgovoran zbog nesposobnosti da vodi evidenciju o procedurama unutar sistema.

“Moj stav o tome je jedna od dve stvari, ili su znali ili nisu znali. Kako možete pokrenuti ogromnu multinacionalnu banku u okviru koje morate da pratite novac korisnika, bezbednost i sigurnost i da ne znate šta vam više od 5.000 zaposlenih radi? Ako oni zaista nisu znali, onda mi to govori da je ovo banka koja je jednostavno prevelika za upravljanje.”, kaže Vorenova.

Blockchain će uvesti transparentnost

Osnivač Coinfirm Blockchain Lab-a, Grent Blejsdela, kaže za Cointelegraph da su neke karakteristike Blockchain-a kao što su identitet klijenta (client identity) i KYC procesi  mogli biti od pomoći u budućnosti. Bejsdel kaže:

“Ja to vidim na nekoliko načina. Prvo, u ovom trenutku to je nekako apstraktno, ali u vrlo bliskoj budućnosti verovatno neće biti, pod uslovom da banke zaista izgrade širu infrastrukturu na blockchain-u u poređenju sa sadašnjom. Dve ideje su tu od pomoći. Jedna je identitet klijenta i ceo KYC proces je registrovan na blockchain-u, a sve aktivnosti u vezi sa tim identitetom korisnika je vezan za taj blockchain i onda klijent može transparentno da vidi aktivnosti koje su vezane za njihov identitet. Povrh svega, svaka aktivnost bi trebalo da bude odobrena pomoću njihovog privatnog ključa. A sve to može da se stavi u aplikaciju banke.”

To je više od pravnog pitanja

Međutim, direktor EC District-a Aleksandar Matanović, vidi slučaj Wells Fargo-a više kao pravno pitanje, a ne kao tehničko. Matanović smatra da je najefikasniji način da se ispravi takva anomalija kažnjavanje počinilaca.

On navodi:

“Sve dok se bankari lako izvlače od odgovornosti mi ćemo i dalje imati takve incidente. Kada neko bude počeo da smešta bankare iza brave zbog prevara, oni će dobro razmisliti pre nogo što ponove tako nešto. Dakle, za mene, to je više pravno pitanje nego tehničko.”