Blokčein zajednica bi trebalo odmah da počne sa radom na tri pitanja kako bi sprečila da ih kvantni računari ne preuzmu, kaže stručnjak za kriptografiju.

Ksinksin Fan, šef kriptografije na privatnoj-IoT blokčein platformi IoTeX, objavio je članak u The International Business Timesu 7. novembra, pozivajući blokčein zajednicu da se stalno ažurira o napretku ostvarenom na kvantnim računarima.

Iako je ponovio da su kratkoročna kretanja u kvantnom računanju „skromna“, Fan je pozvao da će blokčein morati da ide u korak kako ne bi bili preuzeti od strane kvantnih računara.

S tim u vezi, Fan je zacrtao tri glavna pravca, uključujući standardizaciju „kvantno otporne“ kriptografije, kriptografsku agilnost i upravljanje blokčeinom.

Standardi za „kvantno otpornu“ kriptografiju

Prema mišljenju stručnjaka, prvi pravac je proces standardizacije razvoja „kvantno otpornih“ kriptografija. Fan je primetio da je tehnološki kvantno otporan kriptograf već inicirao Nacionalni institut za standarde i tehnologiju, naglašavajući potrebu za standardizacijom takvog razvoja.

Fan napisao:

„Razvoj i primena sposobnosti posebno dizajniranih da se odupru kvantnim računarima biće ključni za budućnost blokčeina, kao i njihov opstanak. Pristalice i programeri stoga bi trebalo da pomno nadgledaju proces standardizacije i pripreme se za integraciju rezultata u postojeće i buduće blokčein projekte.“

Kriptografska agilnost

Sledi kriptografska spretnost. Jednostavno rečeno, ovo je sposobnost programera da implementiraju kvantno otporne nadogradnje softvera na blokčein mreži.

Kao primer, ekspert je naveo Itirijum mrežu, naglašavajući da će veliki broj projekata, zavisno od njegovog blokčeina do sada, učiniti kriptografsku sposobnost presudnom.

Upravljanje blokčeinom

Treće važno pitanje je upravljanje blokčeinom, što znači da blokčein projekti moraju da uspostave procedure kojima će se jasno definisati kada i kako implementirati „kvantno sigurne“ nadogradnje u njihove mreže, izjavio je Fan.

S obzirom na poteškoće u uspostavljanju pravog upravljanja za blokčein do danas, ekspert je tvrdio da bi blokčein zajednica trebalo da počne ozbiljno da razmišlja i eksperimentiše sa „načinima kako osigurati da upravljanje ne ometa poboljšanje tehnologije“.

Zaključio je:

„Nema sumnje da dolazi do kvantnog računanja i to će imati velike efekte širom tehnološkog prostora. Ali oni koji veruju da je njegovo jednostavno postojanje omča oko vrata za blokčein ne smatraju da će blokčein rasti i razvijati se zajedno sa kvantnim računanjem. Puno se stvari može učiniti da blokčein postane dinamičniji i robusniji - a ako to učinimo, nećemo uskoro morati da brinemo o kvantnoj prevlasti."

Dana 25. oktobra, suosnivač Itirijuma, Vitalik Buterin, izrekao je presudu u jednoj rečenici po pitanju kvantne nadmoći, tvrdeći da je kvantno računanje „još uvek daleko od usmerene upotrebe ka korisnim stvarima“.

Prethodno je edukator o bitkoinu (BTC) Andreas Antonopulos tvrdio da najnovija Guglova kretanja u kvantnom računanju nemaju uticaja na bitkoin.

Otkrijte najnovije trendove u sektoru, povežite se sa stručnjacima za kriptovalute i upoznajte ekipe Cointelegraph-a iz SAD-a, Južne Koreje, Brazila i Japana - i sve to na BlockShow-u 14. i 15. novembra.