Svetska banka postala je najveći kritičar blokčein tehnologije, a ovog puta upozorava na njenu ulogu u imovinskim pravima, izveštava Rojters 27. marta.

Govoreći na 20-toj godišnjoj konferenciji o zemlji i siromaštvu u Vašingtonu ove nedelje, Ančal Anand, ekspert za zemljišnu administraciju u odeljenju banke za Globalno zemljište i prostornu analizu, upozorio je protiv fenomena neformalno poznatog kao “blokčein hajp”

“Tehnologija može da izgleda veliko i specijalno, kao da može da reši sve naše probleme… ali Big Mac burger nikada ne izgleda kao onaj u reklami.” Citira Rojters Anand, nastavljajući:

“Nekada se izgubimo u glomaznim stvarima, ali čak i obična tehnologija može da dovede iste rezultate.”

“Postoji opšte mišljenje da je blokčein magičan metak, koji može da spasi prašume ili reši problem gladi u svetu - to nije istina”, izjavio je Tim Robusteli, asistent organizacije New America, dodajući:

“Blokčein ne može, na primer, nadoknaditi neuredno ili nepotpuno prikupljanje podataka.”

Oblast nekretnina je jedan od sektora za koji zagovornici blokčeina tvrde da je spreman za neku vrstu primene tehnologije.

Kao što je Cointelegraph prethodno izvestio, pojavile su se prave primene blokčeina, poput države Vajoming koja je prošle godine najavila testiranje blokčeina za imovinsku evidenciju.

Za mnoge međutim, blokčein ostaje stvar mašte, a njegove primene u trenutnom obliku su ograničene i teške za implementiranje.

Skepticizam se pojavio iste nedelje kada je Banka Amerike, finansijska institucija sa više blokčein patenata nego bilo koja druga, istakla svoje zabrinutosti.

“Sve velike tehnološke kompanije će se pojaviti i reći blokčein, blokčein, blokčein. Kažem, “pokažite nam korisnu primenu. Pokažite nam izvodljivu i korisnu primenu i mi ćemo to probati.” Izjavila je Katerin Besant, tehnički direktor banke, CNBC-u.Pripremio: Marko Mihajlović