Lajtkoin transakcije (LTC) sada su dostupne putem šifrovane aplikacije Telegram, navodi se u tvitu osnivača Lajtkoina Čarli Li-a 9. avgusta.

Nova lajtkoin funkcija Lite.im razvijena je od strane blokčein startapa Zulu Republic. Osnovana u Cugu, Švajcarska, firma razvija decentralizovane aplikacije (DApps) i "ekosistem digitalnih platformi izgradjenih na Itirijum (ETH) blokčeinu".

Prema objavi na Zulu blogu, nova lajtkoin funkcija će omogućiti korisnicima da koriste usluge lajtkoin servisa sa tekstualnim upitima preko Zulu-ovog LTC API sistema. Zulu je istakao da privatnim ključem ne upravlja preduzeće, a umesto toga obezbeđena je RSA enkripcija i korisničke privatne lozinke.

U saopštenju, Zulu je izjavio da će Lite.im prvo biti objavljen na aplikaciji Telegram mesindžera, "najsigurnijem mesindžeru na svetu", dodajući da aplikacija pruža privatnost. Lite.im će omogućiti korisnicima da šalju komande kako bi proverili svoje trenutno stanje LTC-a i da šalju LTC u novčanik ili adresu e-pošte.

U budućnosti, kompanija namerava da uvede LTC transakcije putem tekstualnih poruka (SMS) kako bi omogućila poslovanje na lajtkoin blokčeinu za korisnike sa slabom internet konekcijom. Početni članak navodi da od samo 64% globalne populacije koja poseduje mobilni telefon, samo 33% ima pametni telefon sa internet konekcijom.

Zulu je naglasio decentralizovanu prirodu predstojeće funkcije, rekavši da se radi o zemljama u kojima je "internet povezivanje oskudno, gde je mreža cenzurisana od strane autokratskih režima i gde veliki koncept stanovništva marginalizuje konvencionalni finansijski sistem".

U saopšenju se takođe navodi da će korisnici moći da šalju Lajtkoin "onima koji još uvek nemaju lajtkoin novčanik ili onima čiju adresu novčanika ne znate, čak i ako primalac ne zna kako da koristiti kriptovalute."

Trenutno je sedma po veličini kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, lajtkoin je projekat otvorenog koda koji je objavljen 2014. Osnovna ideja digitalne valute je pružanje bržih i jeftinijih transakcija od glavne kriptovaluta kao što je bitkoin (BTC). LTC se trguje na oko 64 dolara u vreme pisanja vesti, pošto je u decembru 2017. godine zabeležio maksimalni iznos od 351 dolara, prema Cointelegraph-ovom indeksu cene lajtkoina.


 

Pripremio: Nikola Mosurović