Blokčein kompanija Blockstream pokreće beta verziju svog Blockstream satelitskog API-a, koji je dizajniran da pomogne developerima u emitovanju podataka preko satelitske mreže kompanije. Pokretanje nove usluge je najavljeno u zvaničnom saopštenju objavljenom 16. januara.

Ovaj potez prati ekspanziju satelitskog servisa koji je počeo prošlog decembra, kada su sateliti počeli da prenose bitkoinov (BTC) blokčein širom sveta.

Blockstream-ova bitkoin svemirska inicijativa navodno ima za cilj da oslobodi kripto mreže od zavisnosti internet konekcije i na taj način poveća robustnost mreže.

Najnoviji produkt kompanije Blockstream omogućava korisnicima da koriste njihove satelite za enkriptovane poruke, a usluga se plaća preko Lightning testnet-a, što znači da je emitovanje trenutno besplatno. Developeri mogu da šalju poruke preko RESTful API-a (aplikacioni programski interfejs), dok korisnici mogu da šalju poruke preko Blockstream vebsajta.

Tim koji stoji iza Blockstream satelitskog API-a je ograničio maksimalnu veličinu poruka, tako da se svaka može preneti u roku od deset sekundi. U saopštenju se dalje navodi da programeri treba da koriste sopstvenu enkripciju, fragmentaciju i ponovno sastavljanje velikih poruka u slučajevima kada zahtevaju prenošenje većih količina podataka.

Kako proizvod cilja privatnost, samo određeni korisnik ili grupa korisnika može da dekriptuje primljene podatke, koji se šalju s interneta putem medija za emitovanje. Kada je u pitanju “plaćanje” usluge, Lightning Network omogućava dodatni nivo privatnosti, isključujući izvor plaćanja od odredišta, navodi se u saopštenju.

Blockstream je prvi put predstavio svoje planove za razvoj svoje satelitske mreže u avgustu 2017. godine, tvrdeći da želi da “poveže sve na planeti” u odnosu na ono što je opisao kao ograničeni internet i još većeg ograničenja slobode na internetu.

Prošle nedelje, američka nacionalna uprava za aeronautiku i svemir (NASA) predložila je sistem za upravljanje vazdušnim saobraćajem koji se zasniva na blokčeinu, koji bi bi koristio blokčein sa otvorenim kodom koji bi omogućio sigurnu, privatnu i anonimnu komunikaciju sa aerodromskom službom kontrole letenja.

 

Pripremio: Marko Mihajlović