Upotreba blokčein tehnologije u finansijskom sektoru i dalje se suočava sa mnogim izazovima prema navodima vodećeg kineskog istraživača, saopštava Sohu 12. aprila.

Vei Kai, šef odeljenja za istraživanje blokčeina u Kineskoj akademiji za informacione i komunikacione tehnologije (CAICT), opisao je prepreke za dalje usvajanje tehnologije na sastanku Komisije za bankarstvo Međunarodne trgovinske komore (ICC).

Prema istraživaču, uprkos potencijalu blokčeina da transformiše razne industrije i dalje nisu rešena tri glavna problema finansijskog sektora u trenutnoj fazi usvajanja blokčeina. Vei tvrdi da blokčein zajednica tek treba da reši različite probleme poput privatnost podataka, operabilnost, kao i sposobnost blokčeina da se integriše u sisteme preduzeća.

Vei je takođe napomenuo potrebu za boljom koordinacijom regulativnih pristupa između različitih jurisdikcija širom sveta.

Blokčein ekspert primećuje da blokčein tehnologija ima potencijal da transformiše bankarsku industriju, kao i da donese koristi drugim industrijama kao što su proizvodnja, transport, medicina, državna uprava i drugi.

Osnovan 1957. godine, CAICT istraživački centar radi pod kineskim Ministarstvom industrije i informacionih tehnologija.

Nedavno je vodeća revizorska kuća KPMG objavila istraživanje koje pokazuje da većina finansijskih i poreskih rukovodilaca ne razmišlja o korišćenju blokčein tehnologije, sa 67% ispitanika koji tvrde da nisu koristili tehnologiju.

9. aprila, developer StackOverflow-a otkrio je da 80% od 90.000 developera širom sveta trenutno ne koristi blokčein tehnologiju.Pripremio: Marko Mihajlović