Firma za kotrolu prehrambenih proizvoda ZEGO koristi blokčein za testiranje proizvoda na ostatke smrtonosne hemikalije vezane za nedavnu tužbu Monsanto od 289 miliona dolara, navodi se u saopštenju objavljenom 16. avgusta.

Ranije ovog meseca, Monsanto je kažnjen sa 289 miliona dolara odštete nakon što je sud odlučio u korist tvrdnji tužioca da je kompanija koristila  herbicide koji sadrže glifosat koji su izazvali njegov rak.

ZEGO navodno ima patentni blokčein sistem koji bi omogućio kompanijama da testiraju prehrambene proizvode za glifosat. Kompanija kaže da je prvobitno razvila rešenje koje bi potrošačima omogućilo da budu bolje informisani o prisustvu alergena i glutena u raznoj robi.

Prema ZEGO-u, testiranje glifosata može se dalje koristiti kao sredstvo za potvrđivanje organskih i ne-GMO sertifikata dobavljača, koji često mogu biti lažni. Kako se navodi u saopštenju:

"Glifosat je bio predmet hiljada tužbi i studija u vezi sa korelacijom sa rakom i simptomima sličnim celiakiji. Ovo je dovelo do rasprava o tome koliki nivo izloženosti je bezbedan. Ali argument protiv granice bezbednosti je akademski... zato što potrošači nemaju pojma koliko ih unose u organizam. Većina kompanija ne vrši testiranja na glifosat, iako su brojne studije izmerile iznenađujuće visoke količine u nekim pakovanim, a čak i organskim hranama."

Prošlog meseca, Agencija za kontrolu hrane u Velikoj Britaniji (FSA) uspešno je završila testiranje koristeći blokčein kao regulatorni alat za osiguranje usklađenosti u prehrambenom sektoru, naglašavajući u to vreme da bi potpuni potencijal tehnologije za poboljšanje standarda ostvarili samo ako bi  inicijativa bila pokrenuta od strane same industrije.

 

Pripremila: Majda Petrović