Na prezentaciji  BlockShow Asia, Daniel Žai, generalni direktor blokčein startapa INK Labs Foundation, predstavio je kompaniju za razmenu intelektualne svojine koja je izgrađena na Qtum blokčeinu. Platforma će pomoći umetnicima da zaštite i monetizuju svoje kreativne radove.

Prema prezentaciji Žaia, sadašnji prihodi kreativnih industrija u svetu iznosi 2,25 triliona dolarai, dok je bitkoin trenutno ispod 260 milijardi dolara. INK nastoji da tehnologiju blokčeina uvede u kreativnu industriju kako bi omogućio stvaranje sadržaja sigurnijim i korisnijim za same kreatore.

Govoreći o trenutnom stanju kreativne industrije u eri interneta, Žai je izjavio:

"Internet je revolucionirao kreativnu industriju...ali obrazac je slomljen...Ako ste napisali pesmu i neko je slušao vašu pesmu i...oni je kopiraju. Dakle, na Internetu se dešavaju razni prekršaji. Dakle, originalni kreatori sadržaja ne mogu da potražuju njihova prava."

Pružanjem distributivne mreže koja održava vlasništvo nad autorskim pravima, platforma INK-a će omogućiti umetnicima da bolje zaštite, distribuiraju i budu nagrađeni za svoj rad. Priroda tehnologije blokčein (Peer to Peer) (P2P) omogućava manje poznatim umetnicima da mogu dobiti nagradu za svoje kreacije od svojih fanova i ljudi koji ih podržavaju, bez obzira na treću stranu, poput izdavačkih kuća.

INK platforma omogućava umetnicima da štite i unovče svoj projekat ili kreativni poduhvat putem tokenizacije, transformišući svako umetničko delo u sredstvo u koje javnost može da uloži. Tim INK-a stvara tokene i obrađuje tehničke detalje, tako da umetnici mogu nastaviti da se fokusiraju na svoj rad.

Prema prezentaciji kompanije BlockShow Asia, INK je u novembru već podigao 65 miliona dolara tokom svog ICO-a i planira da pokrene svoj prvi sistem u prvom kvartalu 2018. godine.

BlockShow Asia je međunarodni događaj sa više od 1.500 učesnika u industriji tehnologije, finansija i blokčeina, posvećen prikazivanju i podršci inovacija u tehnologiji blokčein.


 

Pripremio: Nikola Mosurović