Blockchain, svetski vodeći provajder blokchain alatki i softvera, najavio je pokretanje alfa verzije Lightning Network-a, Thunder.

Lightning Network

Lightning Network je baziran na blockchain tehnologiji. Korišćenjem bitkoin blockchain-a i skripting jezika pametnih ugovora, moguće je kreirati sigurnu mrežu korisnika koji mogu međusobno obavljati veliki broj transakcija velikom brzinom. Dizajnirana je tako da smanji obim transakcija na bitkoin blockchain-u tako što će transakcije i posebno mikrotransakcije prebaciti  na sidechain koji se sinhronizuje sa glavnim blockchain-om.

Pokretanje Thunder alfa

U ovoj verziji, postoji i Nod i wallet. Blockchain takođe, tvrdi da mreža sa samo nekoliko hiljada nodova može da obradi više transakcija u sekundi od VISA-e, što je više od 100.000 transakcija u sekundi.

Pokretanje alfa faze – Thunder, označava prvu praktičnu primenu Lightning Network-a. Kompanija tvrdi da će zbog otvorenog tržišta, provizije biti značajno niže nego kod on-chain transakcija. Dodatno, za one koje se brinu za sigurnost, kompanija enkriptuje svu komunikaciju između nodova i wallet-a koristeći AES-CTR i dozvoljava komunikaciju samo nakon kompletirane autentikacije.

CEO Blockchain-a, Peter Smit je izjavio:

“Blockchain je posvećen tome da blockchain tehnologiju učini dostupnom svima na svetu. Pokretanje alfa verzije nas čini za korak bližim realizaciji te ambicije.”