Blockchain.info, provajder digitalnih novčanika, sa sedištem u Velikoj Britaniji je izdao saopštenje da su počeli sa ponudama kupovine i prodaje bitkoina u 22 države u SAD. Sudeći po objavi, kompanija planira da produži listu svojih korisnika dodajući i one sa tržišta SAD, uključujući i iter i bitkoin keš konverzije u narednim danima.

Ovaj potez se smatra kao direktan napad na Coinbase, koji je u proteklih nekoliko dana dobio podršku od strane korisnika zbog odluke da pre integriše bitkoin keš nego da se fokusira na implementaciju SegWit-a. Direktor Blockchein.info-a Piter Smit, govoreći za CNBC o trenutnom stanju na tržištu, navodi:

"Ako mi odredimo kao prioritetne kratkoročne dobitke, mi ćemo dati prednost kupovini - to je ono što je većina ljudi uradila. Ali, stvarno je vreme da to uradimo kako treba."

Trenutno kompanija broji oko 22 miliona korisnika, između 30% i 40% njih je iz SAD-a. Brojevi nam ukazuju na to da je usvajanje još uvek u povoju. Dr Džejms Endrju Batler, suosnivač i COO platforme digitalne imovine Sharpe Capital, naveo je za Cointelegraph:

"Sve veći broj provajdera blokčein usluga, a naročito onih koji smanjuju tehničku barijeru za ulazak u mejnstrim i usvajanje kriptovaluta, predstavlja jasan signal svetu tradicionalnog bankarstva i tržištu kapitala da blokčein tehnologija ne ide nigde (tu je da ostane!). Ukupna tržišna vrednost svih kriptovaluta je trenutno nešto manja od 600 milijardi dolara, ovo je mala količina u odnosu na globalnog tržišta kapitala. Počinjemo da se susrećemo sa najranijim danima mejnstrim usvajanja - ovo je internet iz 1994. godine."

Rasprodaja bitkoina

Dan pre objave saopštenja videli smo veliku rasprodaju bitkoina, kako je cena pala ispod 10.000 dolara prvi put od 30. novembra prošle godine, ipak za samo 48 sati tržište se oporavilo i stalo nazad na svoje noge.

Bitcoin Charts

U vreme pisanja ovog teksta, bitkoinom se trgovalo po ceni od 11.197 dolara, većoj za 8,25% u odnosu na prethodni dan.

 

Pripremio: Bojan Zečević