Blockemon17, međunarodna konferencija posvećena blokčein tehnologiji i kriptovalutama održana je 27. avgusta u Beogradu. Ovaj događaj je najveći ove vrste ikad održan u celom regionu. Da podsetimo, Blockemon je tradicionalno okupljanje domaće blokčein zajednice, programera, rudara, entuzijasta i svih onih kojima je ova tehnologija privlačna i koji žele da nauče nešto više o njoj. Ono što ovaj blockemon razlikuje od svih prethodnih je drugačija forma i značajno više posetilaca. Za razliku od prethodnih blockemona koji su održavani u prostorijama firme Davana i koji su brojali po par desetina učesnika, ovaj je održan u velikoj sali Doma omladine i okupio je preko 200 zaljubljenika u blokčein tehnologiju. Blockemon17 imao je šest istaknutih međunarodnih predavača.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Microsoft-a, kompanije Gamecredits i pivare Dogma. Sponzori su izdašno obezbedili sve neophodno za samu konferenciju, ali isto tako i besplatan ulaz za sve zainteresovane što je prava retkost, kako kod nas tako i u svetu kada su u pitanju konferencije ovog obima.

Već sat vremena pred početak bilo je jasno da će ovo biti veliki dan za domaću kripto-zajednicu. Hol doma omladine bio je ispunjen posetiocima koji su podeljeni u grupe, uzbuđeno i glasno,  komentarisali aktuelna dešavanja u svetu kritptovaluta.     

Nakon uvodnog govora Nikole Đokića, CTO-a firme Gamecredits, koji je i vodio ceo događaj počeli su da se ređaju govornici. Predavači su redom, priznati stručnjaci koji pokrivaju različite aspekte blokčejn tehnologije.     

­Konstantin Goldstein vodeći majkrosoftov stručnjak iz oblasti blokčeina. Kostja, je na zanimljiv i nadahnut način preneo kako Microsoft vidi blokčein tehnologiju. Gde oni uočavaju potencijalnu primenu, ali i koje tehnologije i alate razvija sam Microsoft kako bi progamerima širom sveta izašao u susret i omogući još jednostavniji razvoj kompleksnih blokčein aplikacija. Ono što je donekle i očekivano, Kostja je dobar deo svog izlaganja posvetio privatnim blokčeinovima i njihovoj primeni na velikim finansijskim sistemima i u bankarskom sektoru.

Aleks Migitko, COO kompanije GameCredits i neko ko iza sebe ima jako uspešan ICO, najveći do tada sa preko 50 miliona dolara prikupljenih sredstava. Migitko je govorio o tamnim stranama blokčeina i preteranoj blokčeinizaciji. Nešto o čemu se u  poslednje vreme, na krilima različitih ICO-ova i pomama za blokčein tehnologijom  ne pridaje dovoljno pažnje a trebalo bi. Migitko je ovom prilikom objasnio da je zajednica ta koja daje vrednost samom projektu i blokčejnu i da bez široke zajednice i primene određenog tokena ili blokčeina i sam blokčein nema naročitog smisla.

Fran Stajnar suosnivač Brawe New Coin-a i još nekoliko kompanija orjentisanih ka blokčein tehnologiji i digitalnim kriptovalutama. Fran je doputovao s Novog Zelanda kako bi se upoznao sa domaćom kriptozajednicom i podelio svoja bogata iskustva.

Janis Menelau koji je domaćoj kriptozajednici poznat od ranije, po učešću na konferenciji održanoj u junu od strane Bitkoin Asocijacije Srbije. Janis je finansijski stručnjak, suosnivač u Lykke koinu, predavač na najprestižnijem svetskom akademskom programu posvećenom kriptovalutama i čest gost na najvećim svetskim konferencijama.

Dmitry Lee je poznati matematičar i fizičar sa moskovskog instituta za Fiziku i Tehnologiju.  Dmitri je neko ko poseduje bogato iskustvo  u razvoju različitih softverskih rešenja za velike poslovne sisteme. Dmitrij je takođe veliki zaljubljenik u blokčein tehnologiju i kriptovalute. Trenutno je angažovan u kompaniji Papyrus.

Celokupan utisak posetilaca ali i predavača je izutno pozitivan. Stvari koje se dešavaju u poslednje vreme na domaćoj blokčein sceni su siguran znak pravog puta na kome se domaća zajednica nalazi. Paralelno sa konferencijom održavao se i prvi regionalni hakaton na kome se 11 timova tokom 48 časova takmičilo za laskavu titulu pobednika prvog blokčein takmičenja u Srbiji. Činjenjica da se u jednom gradu, u isto vreme dešavaju dva ovakva događaja najbolje govori o tome u kom pravcu ide domaća zajednica. Ono što takođe raduje i pruža razloga za velika očekivanja je konstantno povećanje broja mladih ljudi, visoko profesionalnih i obrazovanih koji svoju celokupnu energiju, talenat I znjanje ulažu razvoj novih blokčein rešenja i tehnologija. Naša zemlja se jasno izdvojila kao regionalni lider u ovoj oblasti. Prilika je mnogo, trenutak je odličan. Neki sjajni projekti su već u razvoju i dosta obećavaju. Nadamo se da će događaji od minulog vikenda pomoći u rađanju nekih novih, još većih ideja i projekata.

Tekst pripremio: Ivan Đukić

Ilustracija: Darja Lovrenski