Blockshow, međunarodni blokčein događaj koji organizuje Cointelegraph, počeo je kompanju prikupljanja kripto sredstava za rekonstrukciju katedrale Notr Dama. Vest je objavljenja na zvaničlnom tviter nalogu BlockShow-a 16. aprila.

U tvitu, tim koji stoji iza BlockShow-a otkrio je da su pokrenuli kampanju prikupljanja sredstava za rekonstrukciju Notr Dama nakon požara koji je se desio 15. aprila.

BlockShow tim je postavio dve adrese gde svi zainteresovani mogu da naprave donacije u bitkoinu (BTC) i itirijumu (ETH), a takođe je postavljen i link za ‘Foundations Du Patrimoine’, koji prihvataju donacije u fiat valutama.

National Public Radio (NPR) saopštava da postoji nekoliko međunarodnih kampanja prikupljanja sredstava za rekonstrukcije katedrale, uključujući GoFundMe i ‘La Fondation Avenir du Patrimoine a Paris”. Prema NPR-u, stotina miliona dolara je već donirano od strane najpoznatijih imena Francuske, uključujući porodicu Betenkourt Mejers, Bernard Arnault i Francis Pinault.

Vest o požaru u Notr Damu je privukao pažnju najuticajnijih ljudi. Bivši predsednik SAD-a Barak Obama je tvitovao:

“Notr Dam je jedno od najvećih zlata sveta, mislimo na narod Francuske u ovom trenutku žalosti. U prirodi nam je da žalimo kada izgubimo istoriju - ali takođe nam je u prirodi da obnavljamo, koliko god to možemo.”

Predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk izjavio je:

“Hteo bih da iskažem solidarnost sa francuskom nacijom, a kao građanin Gdanjska, koji je 90% uništen i spaljen, on je kasnije obnovljen. Vi ćete takođe obnoviti svoju katedralu! Iz Strazbura, francuske prestonice EU, pozivam svih 28 država da učestvuju u ovom zadatku.”

Kriptovalute i blokčein postepeno ulaze u sektor dobrotvornih donacija, gde navodno pružaju veću transparentnost i sigurnost u industriji. Nedavno, američki kripto procesor plaćanja BitPay i neprofitna organizacija za donacije koja rukovodi Vikipedijom, Wikimedia Fondacija, trenutno sarađuju kako bi primali kripto donacije.

Prošlog decembra, startap sa sedištem u Dablinom, AID:Tech, počeo je da sarađuje sa Irskim Crvenim krstom kako bi koristili blokčein tehnologiju u novoj aplikaciji koja poboljšava transparentnost donacija.Pripremio: Marko Mihajlović