Kompanija za razvoj blokčeina Blockstream je proširila svoj sistem satelita i sada emituje bitkoin (BTC) blokčein na svim kontinentima, saopštava Forbs 17. decembra.

Šira pokrivenost - koja je omogućena uz pomoć uspostavljanja petog iznajmljenog satelita - donosi potencijalne bitkoin transakcije kojima nije potrebna internet veza i deljenje informacija kripto korisnicima u azijsko-pacifičkom regionu. Satelitski servis, koji je je trenutno u beta fazi, je dosad bio na raspolaganju širom Afrike, Evrope, Južne i Severne Amerike.

Blockstream je navodno pokrenuo novi aplikacioni programski interfejs (API), koji omogućava satelitima da prenose enkriptovane poruke, sa korisnicima koji ih plaćaju koristeći mikrotransakcije na “Lighting Network-u”. Šef odeljka za bezbednost Blockstream-a je pojasnio ovaj korak, govoreći da je “fokus bitkoina uvek bio na necenzurisanom novcu, a sada imamo pristup i necenzurisanim komunikacijama.”

Kao što Forbs objašnjava, ambiciozna inicijativa bitkoin svemira namerava da oslobodi kripto od zavisnosti internet veze i da bezbednost bitkoin mreže bude maksimalno neprobojna. Izvršni direktor Adam Bek izjavio je za Forbs:

“Vidimo snažniju bitkoin mrežu i niže troškove učešća pri pomaganju preduzeća da se oslone na ovaj servis zbog čuvanja kopije podataka, i za nova tržišta da uglavnom koriste ovaj servis kao pristup bitkoin mreži pri nižim troškovima”

Sa njihovim najnovijim proširenjem, Blockstream satelit pokriva celu planetu, osim zabačenih delova Grenlanda i Antarktika. Štaviše, podaci koji su emitovani od strane satelita sada pokrivaju sve prethodne podatke bitkoin transakcija, a ne samo prethodne blokove, kao u ranijim verzijama projekta. 

Kada su prvi put najavili projekat satelita u avgustu 2017. godine, Blockstream je objavio kao cilj da “povežu sve na planeti” sa obzirom na ograničeni svetski pristup internetu, i još više ograničene slobode na internetu.

Kao što je ranije izveštavano, ideja o pokretanju bitkoin relejnih satelita nije nova. BitSat šema bitkoin pionira Džefa Garzika je upravo želela to da uradi 2014. godine, iako je inicijativa došla do zastoja.

 

Pripremio: Marko Mihajlović