Strategijski direktor tehnološke kompanije Blockstream je rekao da trenutni kapacitet veličine bloka možda neće biti potreban ni u budućnosti.

Govoreći u intervjuu za Decrypt 6. oktobra, Samson Mou je izjavio da će, kako napreduje rešenje za skaliranje van mreže, poput Lightning Network-a (LN), bitkoinu trebati manji kapacitet na lancu.

Trenutna veličina bloka je pogodna

Prema Mouu, bitkoin sada ima ekvivalent blokova od 4 megabajta ako su uključene transakcije koje koriste SegWit tehnologiju. Budućnost će, međutim, pokazati „da je trenutna veličina bloka zapravo„ prevelika “, primetio je.

Mouovi komentari su u izrazitoj suprotnosti sa često citiranom narativom među komentatorima koji se brinu da mrežni kapacitet bitkoina neće uspeti da se nosi sa budućim povećanjima potražnje.

Mou osvaja Lightning Network za bitkoin

Blokovi su trenutno oko 1 megabajt. Transakcije van lanca ne doprinose opterećenju mreže, te stoga tehnologija koja im to omogućava daje značajan razvoj.

Za Moua, LN predstavlja najverovatnijeg pobednika. Protokol omogućava skoro trenutne van-lančane bitkoin transakcije koje mogu koštati samo 1 satoši (0,00007944 dolara u vreme pisanja vesti). Njegova popularnost ostaje ograničena zbog eksperimentalne prirode i nedostatka interfejsa prilagođenog korisnicima, ali usvajanje se mora nastaviti kako bi se unapredio status LN-a. Mou objašnjava:

„Lightning Network mora organski da raste, ne postoji stvaran način da to veštački skoči. Ljudi moraju da otvore kanale, zaključaju bitkoine i započnu povezivanje sa drugim nodovima."

Ranije u 2019. godini, transakcije Lightning Torch štafete su značajno povećale profil i tehnologije i samog bitkoina, a među učesnicima je bio i izvršni direktor Tvitera Džek Dorsi.