Bitkoin i revolucionarna Blokčein tehnologija imaju brojne prednosti – sigurnost, niže troškove i druge. Jedna od prednosti je i brzina transakcija, dok banke koriste Wire transfer metod već decenijama. Grupa banaka iz Japana sprovela je test, a rezultati istog su otkrili da je bitkoinova Blokčein tehnologija spremna da trenutni monetarni sistem transfera pogura u 21. vek.

Prema Asian Nikkei Review, neimenovane megabanke, zatim Deloitte Tohmatsu AG i bitkoin menjačnice bitFlyer su tokom 2016. godine vršile testiranje, a rezultati su zaključeni u septembru. Cilj testiranja je bio da se odredi da li bitkoinova Blokčein tehnologija može da ispuni rigorozne zahteve postojećih sistema transfera. Može se sa pravom reći da su testiranja bila uspešna.

“Blokčeinova brzina obrade transakcija je smatrana velikom manom”, napisao je Asian Nikkei Times. “Ali, istraživači su uspeli da odrade 1.500 transakcija u sekundi putem blokčeina, u poređenju sa 1.400 transakcija putem interbankarskog wire sistema.”

Konkretni nazivi banaka nisu pomenuti, ali u izveštaju se navodi da su u pitanju 3 najveće grupe banaka u Japanu. Nove regulative u Japanu, koje su uvedene ovog proleća, dale su japanskim korporacijama mogućnost da legalno posluju koristeći unapređenja koje blokčein tehnologija pruža.

Uspeh testiranja znači da se očekuje veća implementacija blokčein tehnologije u finansijskom sektoru u 2017. godini. Dakle, blokčein startapi u tom regionu mogu očekivati velike ugovore sa kompanijama iz finansijskog sektora u narednim mesecima, pa i godinama.