Mudijev analitičar za ivestiranje Stefan Šon i njegov tim uveravali su američki sektor platnih sistema da je opasnost od blokčein tehnologije i digitalnih valuta i dalje daleko, ali će preduzeća na kraju usvojiti tu tehnologiju. Tim je tvrdio da je blokčein remetilačka tehnologija i da se može dugoročno suprotstaviti platnom sektoru.

U svom izveštaju "Consumer Digital Payments - US", Šon i njegov tim su istakli nekoliko novih tehnološki inovativnih igrača koji prave revoluciju na trzištu elektronskog plaćanja u SAD.

Deo izveštaja glasi:

"Provajderi koji razmišljaju o usvajanju blokčein tehnologije, koja je originalno bila kreirana kao platforma za bitkoin kriptovalutu, mogu predstavljati još jednu potencijalnu opasnost za sve učesnike finansijskog tržišta. Blokčein je lanac blokova enkriptovanih (šifrovanih) podataka koji formiraju bazu podataka ili registar, koji može dovesti do smanjenja potrebe za platformama koje posreduju pri plaćanju usluga.”

Blokčein koristi sektoru finansijskih usluga

U međuvremenu, Mudijev pomoćni direktor, Sin Džouns i njegov tim, su objavili zaseban izveštaj u aprilu tvrdeći da blokčein ima nekoliko mogućih aplikacija i koristi izvan vodeće digitalne valute bitkoin.

Oni su rekli da tehnologija može iz korena izmeniti sektor kliringa i poravnanja i može "promovisati transparentnost transakcije, poboljšati sigurnost podataka i smanjiti rizik od jedne tačke neuspeha (SPoF)."

Međutim, Džouns i njegov tim naveli su nekoliko prepreka koje treba rešiti pre nego što se ekonomska ulaganja u tehnologiju mogu realizovati. Među preprekama su tehnička pitanja vezana za interoperabilnost i skalabilnost, kao i neslaganja o standardima u sektoru i uslovima saradnje.

Izveštaj je naglasio generalno podržavajući stav regulatornih organa za finansijske usluge na blokčeinu, ali se navodi nedostatak definitivnog mišljenja o tome kako će se tehnologija na kraju tretirati.

 

Pripremio: Nikola Mosurović