U razgovoru o ceni bitkoina, koja je u jednom trenutku dostigla vrednost od 1.900 dolara na nekim menjačnicama, Blokčein konsultant je dao projekciju šta možemo da očekujemo u narednim danima.

Bitkoin ulazi u fazu zasićenja (cene)

Belaj Badr, tehnički direktor u specijalizovanom startapu Mchain, navodi da Bitkoin ekosistem ulazi u fazu zasićenja (cene). Međutim, kontinuirani rast cene bi mogao da se nastavi do 3.000-4.000 dolara, ukoliko se nešto ne desi u vezi problema skalabilnosti.

“Mislim da smo u ranoj fazi zasićenja. Mogli bismo da budemo i na početku nove faze rasta,” navodi Badr. “Ove godine, cena bitkoina je dobila veliki zamajac pošto sve više i više trgovaca ulazi na tržište i u nekim zemljama je potražnja značajno porasla, posebno u Japanu (koji je nedavno priznao bitkoin kao sredstvo kojim je moguće izvršiti plaćanje), Južnoj Koreji i Indiji. Međutim, porast tražnje ne može da objasni duplo veću cenu bitkoina za pet meseci, od 900 dolara do 1.800 dolara. Ovaj kontinuirani rast ima veze sa ogromnim brojem špekulanata koju su ušli u ekosistem iz tri razloga.”

On navodi, kao glavni razlog, porast broja institucionalnih investitora koji ulaze na tržište kriptovaluta. Postoji promena u percepciji prema bitkoinu - postaje sve popularniji. Čini se kao da mu se više ne odupiru, a neki prethodni strahovi su prevaziđeni.

Pravni okvir za digitalne valute

Treći razlog predstavljaju vesti koje stižu sa Filipina, Japana i Australije gde su vlade odredile pravni okvir za digitalne valute i time podstakle još veću ekspanziju. Pravni okvir je omogućio tržištima da steknu veće samopouzdanje, a kako je nastavljen kontinuitet rasta cene, tako se povećao broj ljudi koji učestvuje u špekulativnom svetu bitkoina.

On navodi:

“Do zasićenja cenom neće doći uskoro. Ukoliko se aktivacijom SegWit-a reši pitanje skalabilnosti mreže, cena će nastaviti da raste i sigurno postaviti nove rekorde u vrednosti. Taj rast će se nastaviti sve dok cena ne dostigne vrednost od 3.000-4.000 dolara, nakon toga očekujem da će se desiti kolaps koji će trajati duže od godinu dana, ali ne očekujem da će vrednost pasti do nivoa od 1.000 dolara, ne očekujem ni da će se približiti.”

Badr je ranije navodio poređenje između pojave Blokčein tehnologije i Interneta iz osamdesetih - obezbeđuju se optimistične i pristrasne prognoze bez pominjanja zajedničkih rizika. Nagovestio je dolazak krize na kripto tržištu, poput onog dot-kom iz 2001. godine.

 

Napomena: Članak ne predstavlja preciznu prognozu kretanja cene bitkoina, već samo procenu Belaja Badra, koja može, ali ne mora biti tačna. Investiranje u bitkoin i altcoin-e je rizično!