Pošto usvajanje blokčein tehnologije sve više napreduje, sve je više partnerstava koja koriste blokčein tehnologiju. Najnovija važna ‘veza’ je između American Express-a (AMEX) i Ripple-a (XRP) za kreiranje infrastrukture za plaćanje zasnovane na blokčeinu. Na osnovu saopštenja, platforma se već koristi.

Specifična aplikacija odnosi se na plaćanja Bussines to Bussines (B2B) između američkih korporativnih preduzeća i klijenata iz Velike Britanije  koji se bave bankarskim poslovima sa Santander UK. Usluga će obezbediti praćenje plaćanja između klijenata u realnom vremenu.

AMEX i blokčein

Ova veza je samo jedna u nizu za AMEX, prema saopštenju kompanije. Mark Gordon navodi:

"American Express ima dugu istoriju integrisanja novih tehnologija. Ova saradnja sa kompanijama Ripple i Santander predstavlja sledeći korak napred na našem blokčein putu, razvijajući način na koji pomeramo novac širom sveta."

Ova saradnja je veoma značajna za Ripple, naročito posle nedavnih problema sa pravnim pitanjima nakon spora oko velikog broja XRP novčića. Kako kompanija nastavlja da dobija slučajeve, vrednost novčića nastavlja da raste. Cena XRP-a u vreme štampe narasla je za 17%, na 0,24 dolara.


 

Pripremi: Nenad Ćurčić