Hong Kong i Singapur su 25. oktobra objavili da će sarađivati na projektu prekogranične trgovine zasnovane na blokčein tehnologiji povezivanjem svojih platformi za finansijsko trgovanje.

U saopštenju monetarnih vlasti Hong Konga navodi se:

“Hongkoške monetarne vlasti (HKMV) i monetarna uprava Singapura (MAS) su 25. oktobra potpisali i razmenili sporazum o saradnji pod nazivom “Sporazum” radi jačanje saradnje u oblasti finteha, koji ima za cilj da unapredi vezu između dva grada i podstakne razvoj finteh razvoja u regionu.”

HKMV je u partnerstvu sa nekoliko banaka radila na izgradnji platforme za finansijsko trgovanje koristeći blokčein tehnologiju kako bi digitalizovali i razmenjivali dokumentaciju o trgovanju, automatizovali proces i smanjili rizika od prevare.

U isto vreme, Singapur je planirao da izgradi sličnu platformu. Saradnja Hong Konga i Singapura će u ovom projektu “poboljšati trgovinske kanale između dva finansijska centra”, naveo je generalni direktor MAS-a.

Štaviše, platforma bi mogla znatno da poveća efikasnost finansijskog trgovanja u budućnosti. To će smanjiti papirologiju.

Povezivanje ove dve platforme predstavlja samo deo šireg plana njihove buduće saradnje na projektima vezanim za finteh i blokčein. Detalje saradnje će objaviti narednog meseca.