Banka Rusije je uvela Masterchain, prototip blokčeina zasnovan na Etherneum-u. Kako se navodi u zvaničnom izveštaju, platforma Masterchain-a je stvorena da služi interesima aktera finansijskog tržišta i još uvek je u fazi testiranja.

Aleksej Arhipov, šef odeljenja za kriptovalute u Qiwi-u, kaže:

“Masterchain je jedinstven ekosistem koji omogićava povezivanje finansijskih institucija i stvaranje pametnih ugovora u jednom okruženju.”

Remetilački blokčein

Masterchain je instrument koji je tehnički postavljen na osnovama distribuiranog registra da bi obezbedio sigurnu i bezbedanu komunikaciju između banaka i drugih finansijskih institucija. Platforma omogućava brzo potvrđivanje relevantnih podataka o korisniku ili informacija o transakcijama, dakle ubrzava razmenu informacija između stranaka i osigurava najviši nivo bezbednosti i poverljivosti u finansijskim transakcijama.

Jedan broj najvažnijih banaka i finansijskih institucija u zemlji je učestvovao u razvoju prototipa Masterchain-a, uključujući Sberbanku, Alfa, Otkritije, Tinkof i Qiwi. Partneri dele uverenje u sposobnost tehnologije da revolucionalizuje finansijski sektor.

Šef inovacija u banci Otkritije, Aleksej Blagirjev je rekao da je brz razvoj blokčein tehnologije omogućio inovativan način komunikacije između banaka koji deli najnovije informacije o klijentima i proverava ako je potrebno.

Nadežda Avdanina, šef inovacija i tehnološkog centra u Alfa banci, podelila je sa nama svoje mišljenje: “To je zaista značajan korak za banke, pokazuje da uprkos visokom nivou konkurencije u finansijskom i bankarskom sektoru, banke podstiču otvorenost i čine odnos sa klijentima i partnerima ležernijim i sigurnijim. Srećni smo što je blokčein tehnologija omogućila bankama da sarađuju i počnu da se pridružuju projektu koji ima za cilj oporavak industrije.“

Potpredsednik Tinkof banke, Vjačeslav Ciganov prokomentarisao je:

“Probna transakcija kojom smo testirali infrastrukturu koju smo stvorili u saradnji sa našim partnerima dokazuje ogroman potencijal blokčein tehnologije i njenu primenu u izgradnji kanala komunikacije između banaka. Masterchain je univerzalan i njegova primenljivost nije ograničena samo na izgradnju komunikacionih kanala.”

Aleksandar Aniščenko, šef razvoja poslovanja u Sinimex-u, kompaniji koja je bila zadužena za izradu prototipa, ističe sigurnosni deo platforme: ”Svi podaci se čuvaju na redistribuiranom registru i pristup tim podacima imaju samo oni koji poseduju poseban taster, što obezbeđuje najviši nivo sigurnosti i bezbednosti. Nema šanse da će lični podaci klijenata banke napustiti ovaj sistem.”

Nove granice

Učešće Sberbanke u razvoju i testiranju prototipa redistribuiranog finansijskog sistema sa blokčein tehnologijom u svom jezgru - predstavlja značajan korak ka izgradnji finansijske infrastrukture nove generacije.

Jekaterina Frolovićjeva iz IT odeljenja za strategiju Sberbanke je prokomentarisala:

“Blokčein nam već omogućava upravljanje procesima identifikacije, značajno ubrzava transakcije i pojednostavljuje donošenje odluka. Sberbanka se fokusira na višeplatformski razvoj i istražuje mogućnosti stvaranja naprednih proizvoda u konvergentnom IT okruženju.”

Olga Skorobogatova, viceguverner Narodne Banke Rusije komentariše:

“Izgradnja prototipova i udruživanje snage u proučavanju aplikacija za realnu primenu, omogućava definisanje putanje za budući razvoj, procenu potencijala određenih tehnoloških inovacija, kao i analize mogućih rizika od njihove primene. I to je dobra osnova za dalje korake. Ranije je Narodna Banka Rusije inicirala stvaranje posebnog konzorcijuma za proučavanje finansijskih tehnologija. Masterchain će biti detaljnije proučavan i testiran pored ostalih projekata koje vodi konzorcijum. Postoji mogućnost da će se Masterchain uskoro integrisati kao deo finansijske infrastrukture nove generacije.”

Međutim, da bi se ovo rešenje integrisalo u praksi zahteva velike promene i dopune u regulatornim okvirima. Tu smo okrenuli glavu kreatorima finansijske politike.

Neškodljive kriptovalute

Dok su ruski finansiski giganti oduševljeni istraživanjem blokčeina čini se da su kreatori finansijske politike spremni da okrenu novu stranicu u istoriji odnosa bizarnih tehnologija i proizvoda njihove primene.

Tako je ranije ove nedelje, Aleksej Mojsjejev, pomoćnik ministra finansija, rekao da upotreba bitkoina i drugih kriptovaluti nije pretnja finansijskom sistemu zemlje. Vlast je donela odluku da odloži izradu propisa o kriptovalutama u Rusiji.

Mojsjejev objašnjava:

“Ministarstvo je odlučilo da sačekamo i vidimo kako će se situacija razvijati. Ne možemo reći da je upotreba kriptovaluti štetna, ali ne možemo poreći da može postati štetna u budućnosti. Mi smo zainteresovani da vidimo kako će druge zemlje odlučiti da regulišu kriptovalute.”

Do nedavno, kreatori ruske politike nisu mogli da se odluče kako da se nose sa bitkoinom i drugim kriptovalutama. Državni organi u više navrata su sugerisali da se nametne krivična odgovornost za korišćenje kriptovaluti. Međutim, kako objašnjava Mojsjejev, upotreba alternativnih valuta u odnosu na tradicionalne je mala u Rusiji, tako da nema potrebe za tako oštrim merama. U julu 2016., Ministarstvo finansija je predložilo da se kriptovalute tretiraju kao strane valute i dozvolilo operacije sa njima.

Rusi sporo pale, ali voze brzo. Ko zna, možda je ovo početak blokčein revolucije u zemlji? Dok će mnogi prevrtati očima, da sačekamo i vidimo.