Pojam “Blokčein startap” se povezuje najčešće sa transferom novca, malim tržištima i kompleksnom tehnologijom. Cilj je da se ove godine taj stereotip promeni.

Očekuje se da Blokčein ove godine postane opšteprihvaćen. Nisu samo banke i ogromne korporacije te koje će omogućiti da se to desi. Manje jedinice, ugostiteljstvo (ketering) sa širokom bazom korisnika i inovativnim proizvodima na bazi blokčein tehnologije se pojavljuju svuda.

Inovacije, ne nužno tehnološke

“Mislim da jedan veoma zanimljiv način primene može da se upotrebi na Bitkoin Blokčeinu i odlično funkcioniše”, kaže za Cointelegraph, Džonatan Ben Šimon, tvorac i direktor Matchpool-a. “Odličan primer je korišćenje bočnih lanaca za stvaranje platformi za pametne ugovore kao što to radi Rootstock - kombinuje prednosti Itirijuma sa bezbednosnim aspektima Bitkoin Blokčeina.”

Rootstock pokušava da iskoristi entuzijazam kako onih koje privlači Bitkoin mreža tako i one koje privlači Itirijum. Proizvodi orjentisani ka kripto-zajednici ipak ukazuju na širu privlačnost startap prostra u poslednje vreme.

Sa svojom ponudom, Šimon pokušava da se obrati tehnološki nedovoljno pismenoj publici.

Koristeći Blokčein, svako može da pokrene ‘sajtove za upoznavanje’ i mnogo jednostavnije prilagodi okruženje svojim potrebama.

“Naša inovacija je više društvenog karaktera i, ne obavezno, tehnološkog - mi koristimo Itirijum Blokčein za osetljive oblasti poverenja i super funkcioniše u te svrhe”, nastavlja Šimon. “Naša prava inovacija je u društvenom fenomenu ljudskih odnosa i poverenja i kako da ga valorizujemo putem tehnologije i internog sistema nagrađivanja.”

Ljubav i smrt - na Blokčeinu

Matchpool je u ranoj fazi, a ograničeno pokretanje će početi sa fizičkim susretima u Parizu za Dan zaljubljenih. Kompletna verzija će biti izdata kasnije ove godine nakon što se prikupe informacije od početne verzije.

Posebno je zanimljiva Blokčeinova karakteristika nepromenljivost, koja ima velike implikacije u ovom sektoru.

Na primer, svaka upotreba oružja od strane policajaca će biti registrovana od strane Glockchain-a, zasnovanog na Blokčeinu. Ovo je potpuno drugačiji slučaj upotrebe od Kodi Vilsonovog 3D štampanog pištolja. Vilson je ko-autor Dark novčanika (Dark novčanik je digitalni novčanik koji omogućava prenos podataka anonimno, a anonimnost se postiže skrivanjem bitkoin transakcije koja se iznosi na onlajn tržište).

Sharding, SegWit i potražnja

Uz sve ove inovacije dolaze i prepreke. Za velike projekte je potrebno da se velika količina podataka prebaci na Blokčein, što dovodi do raznih špekulacija da li bazična tehnologija može da održi korak sa potražnjom.

Istraživanje objavljeno ovog meseca od strane akademika sa Univerziteta u Kaljariju, Italija, ukazuje na to da ‘ne-monetarna upotreba’ Blokčeina potencijalno može da utiče negativno na Bitkoin mrežu.

“Skalabilnost je glavni problem - to je trenutno najvažnija tema u bitkoin zajednici, iterovoj takođe”, navodi Šimon. “Veliki napredak dolazi sa SegWit-om za Bitkoin i sharding-om (sharding je vrsta podele baze podataka koja razdvaja veoma velike baze podataka na manje, brže, delove koji su lakši za upravljanje; engleska reč shard označava mali deo celine) za Itirijum. Mislim da će u narednih nekoliko godina Itirijum mreža biti dovoljno dobra da reši problem skalabilnosti - u kratkoročnom i srednjeročnom periodu.”