U utorak 26.12. u Startit centru je održan poslednji mitap u ovoj godini na temu blokčeina, tehnologije koja je obeležila ovu godinu. Svoja znanja i iskustva sa nama su podelili dr Ana Trbović i Ivan Bjelajac.

Ana Trbović je deo osnivačkog tima Grid Singularity/Energy Web Foundation i profesorka preduzetništva, FEFA (energyweb.org). Doktorirala je na Flečer školi prava i diplomatije međunarodne odnose i ljudska prava. Autor je više knjiga i naučnih radova. Članica je upravnog odbora Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju, predsedništva Saveza ekonomista Srbije, predsednica Saveta NALED i drugih.

“Upotrebom blokčeina Srbija ima mogućnost da prevaziđe tehnološki jaz u odnosu na druge zato što je sada pravo vreme da se specijalizujete u nečemu što je potpuno nova tehnologija i koja deluje zaista perspektivno”, rekla je na početku.

Grid Singularity ima inovativan pristup. Ona je kao firma osnovala nedobitnu organizaciju, Energy Web Foundation, kako bi sve ono što rade bilo besplatno, odnosno “open source”, pošto tako mora da bude ako žele da se razvije kao globalni standard tehnologije koji će svi da prihvate.

Smatra da je blokčein istraživački projekat koji se pokazao vrlo uspešnim na manjim, pilot modelima, da tek treba da se vidi kako će da funkcioniše blokčein na nekoj mnogo većoj skali. Svi koji su u ovoj oblasti treba da budu iskreni i da se ograde:

“Još uvek ne znamo kako će da se ponaša kada ga skalirate na mnogo veći broj transakcija i kako će na kraju da se odrede regulatorna tela u smislu na koji način će oni da učestvuju u uređenju ove oblasti.”

Blokčein u energetici

Energetika je jedna od najuređenijih oblasti u pogledu uloge regulatora, oni dosta intervenišu u toj oblasti. Blokčein je multidisciplinarna oblast gde vi treba da tehnološki definišete kako će ljudi da se slože da se određene transakcije dešavaju. I to onda zavisi od namene tog lanca, te baze podataka. Da li je to katastar nekog grada, valuta ili neki energetski blokčein...

Pametni dom budućnosti - Kada nestane struja u određenom kraju, a vi imate pametan ugovor koji kaže da neće nestati struje u tom celom delu grada već će možda obuhvatiti širu oblast grada, ali će svima raditi na primer frižider i šporet (šta god je za vas najvažnije). Vaši uređaji su deo sistema. Da bi oni bili deo sistema oni moraju da imaju način na koji se povezuju na internet. Budućnost blokčeina je u tome. Ona zavisi od povezanosti uređaja na internet stvari i blokčein će biti korisniji što je više uređaja povezano.

Grid Singularity koristi kopiju itirijumovog blokčeina (Ethereum blockchain), konkretno Periti (Parity) klijenta, alata pomoću kojeg se prave pametni ugovori i koji se pokazao kao najbolji u smislu učinka. On je unapređen dodatkom koji se zove “secret store”: ako se nešto desilo između A i B, vi znate da to što se desilo je u skladu sa regulativom, da je zakonito, ali vi nemate detalje. I to je jako važno kada imate ugovore koji nisu javni i ne treba da budu javni, ali vi imate način da proverite da su oni u skladu sa zakonom. To je jako važno za različite transakcije u energetici.

Dodatno razvijaju dve aplikacije: Origin za proveru kvaliteta obnovljive energije, a drugi na kojem se radi je jedna simulacija drugog načina organizovanja elektro mreže.

CointelegraphRS: Velike energetske firme imaju ulogu onih koji potvrđuju informacije, zašto bi se one time bavile?

Dr Ana Trbović: Sve što vama treba je jedan server da bi ste bili vlast (proof of authority), to funkcioniše automatski. Međutim, oni će svi učestvovati u stvaranju protokola na koji način će se potvrđivati transakcije i oni imaju veliki interes da zajedno stvore globalni standard i da utiču na to kako će se realizovati aplikacije u energetici u svetu. Oni će biti za stolom gde se odlučuje šta će da se desi i to njih zanima zato što hoće da prenesu neke najbolje prakse. Oni koji su najbolji traže najviše standarde.

Mi ne tražimo od regulatora da promene propise, već često da ih potpuno sklone ili da kažemo ovo sve ne treba zato što vi sve to možete transparentno da vidite i mi to možemo da pratimo preko blokčeina jer i regulatori takođe imaju uvid kao i svako od nas ko želi (transparentnost sistema).

“Regulatori su verovatno najveći obožavaoci blokčeina, jednom kada shvate šta je to.”

U energetici imamo organizacije koje se bave distribucijom i organizacije koje se bave trgovinom električne energije. Oni koji se bave proizvodnjom, koji se bave održavanjem mreža će nastaviti da imaju sličnu ulogu koju imaju samo treba da prihvate sistem i da omoguće da se različite aplikacije dešavaju preko sistema. Oni koji trguju su slično distributerima u opasnosti da nestanu na osnovu ove tehnologije, odnosno moraće da promene način poslovanja ukoliko žele i dalje ovim da se bave u budućnosti zato što će dobar deo biti automatizovan.  

“Svi distributeri električne energije će jednog dana postati aplikacije.”

Ivan Bjelajac je izvršni direktor u kompaniji Go Daddy i osnivač MVP Workshop-a. Već tri godine je deo “Devana Technologies” tima.

“Kada razmišljate o upotrebnoj vrednosti blokčeina, razmišljajte o industrijama gde imate konkurente koji imaju potrebu da ponekad sarađuju, gde je idealno da nemaju posrednika i gde imate veoma vredne meta informacije.”

Ivan nam je govorio o blokčein sceni u Beogradu i Srbiji. Kada govorimo o talentima u našoj zemlji na prvom mestu moramo da pomenemo ekipu GameCredits-a, koja je ruska firma u smislu vlasništva, ali je imala ceo svoj razvoj u Beogradu. Oni trenutno zapošljavaju najveći broj blokčein programera u Beogradu. Ukupan broj blokčein programera u Beogradu je oko 90. Taj broj možda nekome zvuči malo, nekome zvuči mnogo. Zanimljiva je pozicija kada govorimo o ukupnom broju blokčein programera na svetu, a on iznosi oko 6.000-7.000 ljudi. Predpostavimo da u Srbiji ukupno ima oko 100 programera, što nije loše. Treba da razmišljamo kako da povećamo taj broj sledeće godine na 1000. Što se tiče talenata, programer treba da razume okruženje u kojem se nalazi, a to je decentralizovani sistem.  

 

Ilustracija: Darja Lovrenski