Bejbibumeri su najbogatija generacija u američkoj istoriji. Oni poseduju 70% raspoloživog dohotka u državi i nasleđuju oko 13 hiljada milijardi dolara u narednih dvadeset godina.

Ipak, bitkoin korisnici stariji od 55 godina imaju manje od 7% ukupnog tržišta. Šta sprečava ovu generaciju da uđe na tržište od 87 milijardi dolara? A šta će se desiti sa ukupnom tržišnom vrednosti kriptovaluta kada se konačno uključe i bejbibumeri?

Zašto bejbibumeri tek treba da usvoje kriptovalute

Prvo, hajde da pričamo o tome zašto bejbibumeri tek treba da usvoje kriptovalute. Pored očekivane inertnosti, razlozi mogu biti sledeći:

1. Strma krivulja učenja – razumevanje šta su kriptovaluta i kako funkcionišu, zahteva predznanje iz nekoliko oblasti.

2. Kupovina kriptovalute nije laka - znati kojoj menjačnici verovati i gde započeti trgovanje zahteva dugoročno raspitivanje i preporučivanje.

3. Bez sigurne mreže - transakcije se ne mogu preokrenuti u slučaju greške, a gubitak privatnog ključa znači gubitak vašeg novca.

4. Trenutno nema mnogo načina da se potroši, osim kupovine drugih kriptovaluta.

5. Cena je nestabilna - kada cena pice može drastično da varira iz minuta u minut, ljudi imaju tendenciju da koriste gotovinu, što im daje nekakav mir, znajući da ih parče pice neće koštati bogatstvo.

Procenat bejbibumera koji koriste pametni telefoni je prešao 60%. Veliko bogatstvo ove generacije je na dohvat ruke onima koji mogu da reše ove izazove koji su vezani za usvajanje.

Samo tržište daje odgovora na koji način da se iskoristi ova prilika. Na sajtu Ideacity, godišnja konferencija legendarnog medijskog mogula Mozesa Znajmera u Torontu, koja daje mesto idejama, trendovima, izazovima i inovacijama koje oblikuju diskurs dana, blokčein edukacija i kriptnovalutnih inovacija je zauzela centralno mesto. Prvo je govorio Don Tapskot, jedan od vodećih svetskih blokčein edukatora, a zatim se govorilo o inovacijama kompanije Impak Finance koja ima za cilj da reši ove prepreke ka usvajanju.

Tapskot, vodeći autoritet za inovacije, medije i ekonomski i društveni uticaj tehnologije i autor "Blokčein revolucije", preuzeo je zahtevan zadatak da objasni blokčein ljudima koji su uglavnom bili starosti od 50 do 75 godina. Sve je prošlo neočekivano dobro.

Njegov budući zaštitni znak "Blokčein transakcija objašnjena u dva minuta"  je bio izuzetno jasan i ostavio je publiku u osećaju kao da imaju osnovne elemente za razumevanje kako blokčein može promeniti svet.

Objašnjavanje blokčeina

U jednom trenutku, Tapskot koristi prilično živopisnu analogiju da  bi opisao kako su podaci o hakovanju koji se čuvaju na blokčeinu ekvivalentni pretvaranju obrađenog Chicken McNugget-a nazad u pile; Prilično nemoguće.

Tapskot završava svoj razgovor analogijom na ponašanje čvoraka (vrsta ptica) poznatije kao mrmljanje sa odražavanjem blokčein protokola o poverenju. Lepota svega ovoga je da kako se takva spontana naredba manifestuje u nečemu što je napravio čovek.

Nakon što je Tapskot objasnio kako blokčein funkcioniše, Pol Olard i Andi Krupski, suosnivači kompanije Impak Finance, predstavili su u praksi slučaj korišćenja blokčeina za prekid, impak Coin, kriptovalutu dizajniranu za stvaranje pozitivnog socijalnog uticaja.

Olard počinje sa širom slikom: polovina sveta još uvek poseduje jedan procenat svetskog bogatstva u 2016. godini. Da bi se suprotstavili ovoj nejednakosti, uticaj ekonomije se pojavljuje kao svetski pokret u borbi protiv najtežih izazova društva, kao što su trajno siromaštvo i uništavanje životne sredine.

U ovom brzorastućem sektoru, namere organizacija i pojedinaca su da se generišu merljivi i korisni socijalni ili ekološki uticaji uz finansijski povraćaj. Kreatori MPK-a tvrde da je njihova kriptovaluta dizajnirana da reši barijere za usvajanje sa kojima se suočavaju kriptovalute: naime, privatne ključeve drži decentralizovano vladajuće telo za upravljanje kako bi se ublažio rizik za korisnika, cena je stabilizovana uz pomoć nezavisnih tržišnih odluka i ekosistemi poslovanja na koje utiče prihvataju impak coin.

Još uvek treba puno edukacije da se uradi pre nego što bejbibumeri počnu masovno da koriste e-novčanike, ali predavanja kao što su Tapskotova i inovacije kao što su Impak Coin predstavljaju značajan korak u pravom smeru.