Calastone, tehnološka kompanija koja omogućava 12.000 aktivnih trgovinskih veza i više od 1.200 kupaca za obradu domaćih i prekograničnih transakcija, uspešno je sprovela test Blokčein tehnologije velikih razmera u sektoru fondova.

Ken Tregidgo, zamenik generalnog direktora Calastone-a, otkriva da Calastone-ova mreža ‘proof-of-concept’ obrađuje trgovinu svoje baze klijenata, koja pokriva preko 1.200 fondova i institucija koje upravljaju fondove tokom čitavog dana širom 34 države.

Smanjenje troškova i skalabilnost

Dugoročna strategija Tregidga i razvojnog tima Calastone-a je da smanje troškove koji su uključeni u obradu trgovina, poruka i transakcija unutar globalnog tržišta fondova. Migracija trgovaca sa oflajn na onlajn trgovanje će omogućiti Calastone-u i drugim kompanijama iz sektora da automatizuju trgovanje, umesto do sadašnje ručnih obrada i provera.

Sa značajnim smanjenjem troškova poslovanja, Calastone ima za cilj da pomogne svojim klijentima i drugim sektorima da povećaju profit i zadovolje očekivanja svojih investitora.

Calastone je već završio prvu fazu testiranja mreže u saradnji sa svojim postojećim bazama klijenata i ima za cilj da završi drugu fazu razvoja.

U kasnijim fazama razvoja i implementacije, Calestone planira da radi sa širokim spektrom klijenata i sektora kako bi se osiguralo da Calestone mreža koja je dizajnirana za sektor fondova i njegovih ključnih igrača nudi rešenje za neke od najtežih pitanja u industriji, uključujući smanjenje troškova i skalabilnost.

U zvaničnom saopštenju, Tregidgo navodi:

“Verujemo da uvođenje naše distribuirane tržišne infrastrukture može biti transformacija za industriju fondova. Prelaskom na ovaj model će se ostvariti značajne prednosti na tržištu fondova na globalnom nivou, smanjenja zateznih troškova trgovanja u korist svih igrača na tržištu.”

Obrada informacija u realnom vremenu

Dve najvažnije karakteristike i prednosti Blokčein tehnologije su njena sposobnost da obradi, obezbedi i olakša prenos podataka u decentralizovan i transparentan ekosistem. Zbog svoje decentralizovane prirode, Blokčein tehnologija omogućava obradu informacija u realnom vremenu što je ključno za kompanije kao što je Calastone.

Poslovanje većine posrednika i finteh kompanija u sektoru fondova se vrti oko upravljanja podacima. Već postoji čitav niz tehnologija koje kompanije poput Calastone-a mogu da koriste za brzu obradu podataka.

Međutim, potreba za Blokčein tehnologijom je postala očigledna zbog sigurnosnih propusta i postojeće infrastrukture. Osim toga, samo ograničen broj tehnologija je u stanju da olakša trgovanje, transakcije i poruke preko globalne mreže u realnom vremenu.

Olivia Vinden, konsultant u firmi Alpha FMC, navodi za FT:

“Poslovanje fondova je moguće poboljšati uz pomoć Blokčein tehnologije, čija upotreba će povećati efikasnost i smanjiti troškove.”