Međunarodna investiciona banka, Barclays, je razmatrala mogućnost otvaranja odseka za trgovanje kriptovalutama, rekli su Blumbergu izvori upoznati sa ovim pitanjem, 16. aprila.

Prema izvorima, Barclays je sproveo samo preliminarnu procenu da li je interesovanje klijenata dovoljno veliko. Izvori su rekli Blumbergu da bi radije ostali anonimni, s obzirom da te informacije još uvek nisu objavljene.

Zbog “noviteta u klasi imovine, rizika i zahteva za usaglašenost”, otvaranje odseka za kripto zahteva odobrenje od strane predsednika Barclays International-a, Tima Trosbija i izvršnog direktora grupe, Džesa Staleja.

U septembru prošle godine, Trosbi je rekao da će Barclays potpaliti “trgovački žar”, odobravanjem kapitala u vrednosti od nekoliko milijardi dolara u visoko rizičnim trgovinama. Blumberg navodi da bi bitkoin, sa svojom “divljom oscilacijom cene”, mogao da bude vrsta investicije koju traže. Portparol Barclays-a, Andej Smit je rekao:

“Konstantno pratimo razvoj u prostoru digitalnih valuta i nastavljamo da ostvarujemo dijaloge sa našim klijentima o njihovim potrebama i namerama  u vezi sa ovim tržištem.”

Otvaranje kanelarije za trgovinu kriptovalutama predstavlja “pionirski” korak od strane tradicionalnih finanasijskih ustanova prema mejnstrim usvajanju kripta. Hedž fondovi, koji se bave kriptovalutama, su tražili banke koje će se baviti transakcijama, kako to primarni brokeri rade sa hartijama od vrednosti. Neke Vol Strit firme dozvoljavaju korisnicima da ulažu u bitkoin fjučers ugovore, koje nude kompanije CME Group i CBOE Global Markets.

U januaru, izvršni direktor Goldman Sachs-a, Lojd Blankfein, je odbacio glasine da će osnovati odsek za trgovinu kriptovalutama, iako je investiciona banka u Njujorku vlasnik udela u trgovini kriptovalutama od 2015.


 

Pripremila: Kristina Ristin