Kompanije u kripto sektoru i dalje imaju problema sa otvaranjem bankarskih računa, saopštava Blumberg 3. marta.

U izveštaju se navodi pritužba Sem Bankman-Frida, izvršnog direktora kvantitativne kripto trgovinske kompanije Alameda Reserach-a, da “standardni odgovor ‘samo idite u vaš lokalni Chase pogranak’ ne funkcioniše u kripto svetu.” Bankman-Frid je takođe dodao da nije nezakonito za banke da služe kripto biznisima, ali “to je ogromna glavobolja što se tiče usklađenosti u koju ne žele da stave resurse kako bi rešili problem.”

Blumberg takođe ističe da, dok veće banke izbegavaju da pružaju usluge kripto kompanijama, manje banke pokušavaju da uđu u ovaj sektor. Primer ovoga je Silvergate banka u San Diegu koja se navodi u izveštaju i koja je navodno u novembru 2018. godine podnela zahtev za ICO u kome su kripto kompanije mogle da ulože do 40 milijardi dolara.

Prema Blumbergu, Soni Sing - direktor marketinga BitPay-a, procesora kripto plaćanja - izjavio je da su mnoge banke odbacile kompaniju.

Investiciona, trgovinska i savetodavna blokčein firma NKB Group je još jedan primer kompanije Blumberga koja se borila za uspostavljanje bankarskih odnosa. Ben Sebley, šef brokerske kuće NKB-a, izjavio je:

“Odbijanje osnovnih usluga bankarstva je ludilo, otežava rast sektora i primorava kompanije da postanu kreativne kako bi rešile problem [...] Banke su previše oprezne.”

Kako je nedavno objavio Cointelegraph, blokčein kompanije na Malti takođe se bore sa otvaranjem bankovnih računa.

Ipak, krajem februara, švajcarska banka Julius Baer objavila je planove da pruži svojim klijentima pristup uslugama digitalne imovine, nakon partnerstva sa kripto startap bankom Seba Crypto.

 

Pripremio: Marko Mihajlović