Blokčein tehnološka kompanija Bitfury razmišlja o inicijalnoj javnoj ponudi (IPO), koja bi, navodno, mogla postati prvi veliki javni listing u kripto industriji u Evropi, objavio je Blumberg 25. oktobra.

Ljudi koji su upoznati sa ovim predmetom navodno su izjavili Blumbergu da Bitfury ispituje niz opcija uključujući podizanje kredita ili prodaju manjinskog udela. Ako Bitfury počne sa prodajom na berzi u naredne dve godine, njegova vrednost bi mogla dostići od 3 milijarde do 5 milijardi dolara. Međutim, brojevi mogu da se menjaju u zavisnosti od tržišta i stanja industrije, navodi izvor za Blumberg.

Bitfury je, kako se izveštava, kontaktirao globalne investicione banke pre potecijanlog IPO-a u Londonu, Amsterdamu ili Hong Kongu sledeće godine.

Bitfury je osnovan 2011. godine i prepoznat je kao najveća nekineska kompanija koja razvija bitkoin (BTC) blokčein softver i pruža infrastrukturu za BTC rudarenje. Kompanija je takođe razvila efikasniji algoritam za zaštitu podataka na Lighting mreži pod nazivom Flare, koja posluje kao siguran kanal van lanca za brže transakcije sa manje provizija.

Prošlog meseca, Bitfury je pokrenuo novu generaciju svog BTC rudarskog hardvera baziranog na čipu integrisanog kola (ASIC), Bitfury Clarke. Čip se prodaje pojedinačno, pored toga što se integriše u druge BTC rudarske hardvare Bitfury-a. Bitfury planira implementaciju nove ASIC-e u svojim rudarskim centrima u Kanadi, Islandu, Gruziji i Norveškoj, gde je kompanija dobila saglasnost vlada u martu.

U julu, rudarska kompanija BTC Hut 8 iz Toronta najavila je završetak svog drugog objekta za rudarenje u Kanadi, tvrdeći da je postao najveći svetski "javni operater" po kapacitetu. Projekat je lansiran kroz partnerstvo sa BitFury, čime je kompaniji omogućeno pristup rudarsim hardverima i drugim potrebama.

 

Pripremio: Nikola Tasić