Fejsbuk je navodno napravio kriptovalutu za korisnike na aplikaciji za dopisivanje WhatsApp, izveštava Blumberg 20. decembra. Token će navodno biti korišćen za prenos novca unutar aplikacije, i fokusiraće se na tržište doznaka u Indiji.

Citirajući izvore koji su bliski sa materijom, Blumberg navodi da Fejsbuk razvija stejblkoin. Izvori dalje navode da novčić neće uskoro biti dostupan, sa obzirom da Fejsbuk još uvek radi na strategiji za kastodi sredstva, odnosno sredstvo za koje je stejblkoin vezan.

Indijsko tržište doznaka je veoma značajno. Prema podacima od Svetske banke, ova država je primila skoro 69 milijardi dolara u stranim doznakama 2017. godine, ili 2,8% BDP-a zemlje.

WhatsApp je veoma popularan u Indiji, sa preko 200 miliona korisnika u zemlji. Broj korisnika u ruralnom delu zemlje se skoro dvaput povećao dok se cena interneta u regionu smanjila.

Stav Fejsbuka o kriptovalutama se značajno promenio tokom prošle godine. U januaru 2018. godine, društvena mreža je uvela zabranu kripto reklama, čiji je cilj bio da spreči “reklame koje promovišu finansijske produkte i servise koji su često povezani sa obmanljivim promotivnim praksama.”

U maju, Dejvid Markus, koji je na čelu Fejsbukove Mesendžer aplikacije, najavio je formiranje istraživačkog blokčein tima u Fejsbuku. Tokom ovog vremena, Markus je takođe bio član odbora u kripto berzi Coinbase, čije je sedište u San Francisku.

Markus je tada pisao “Formiram malu grupu koja će istraživati kako najbolje da se iskoristi blokčein, počevši ispočetka.” Fejsbuk je povukao svoju zabranu za kripto reklame prošlog juna, dok je ipak ostavio zabranu na reklamiranje ICO projekata.

U avgustu, Markus se povukao sa Coinbase odbora kako bi izbegao sukob interesa. On je rekao “Zbog nove grupe za blokčein koju pravim u Fejsbuku, odlučio sam da je bilo primereno da podnesem ostavku…”

 

Pripremio: Marko Mihajlović