Goldman Saks planira "pružanje kastodi usluge korisnicima za kripto sredstva" - izveštava Blumberg pozivajući se na insajderske izvore (6. avgust), dok banka navodi da ostaje "neodlučna" po pitanju svojih planova vezanih za kriptovalute.

Kako se navodi u saopštenju, Goldman, koji je u maju prvi put nagovestio da bi mogao otpočeti trgovanje bitkoin fjučersima, sada ima za cilj da ponudi razne proizvode vezane za digitalna sredstva "kao odgovor na interesovanje klijenata".

"Kao odgovor na interesovanje naših klijenata u raznim digitalnim proizvodima istražujemo kako bi bilo najbolje da ih opslužimo u ovom sektoru", navodi portparol, a zatim dodaje:

"U ovom trenutku nismo doneli zaključak o našem obimu ponude za digitalna sredstva."

Nezvanični izvori "koji su upućeni u materiju" u međuvremenu, su otišli još dalje, navodeći za Blumberg da je cilj kompanije bio pokroviteljstvo (custody) za kriptovalute.

"Postojanje kastodi operativnog sistema takođe može dovesti do drugih poduhvata, uključujući usluge primarnog posredovanja", navodi Blumberg, parafrazirajući izvore.

Vest dolazi samo nekoliko dana nakon što je Intercontinental Exchange (ICE) objavio da će u novembru u saradnji sa globalnim entitetima, uključujući Majkrosoft i Starbaks, pokrenuti Bakkt - regulisani "ekosistem" za digitalna sredstva.

Istovremeno, Glodmanova pozicija kada su u pitanju kriptovalute nastavlja da se odražava često sa mešovitim tendencijama u zavisnosti od drugih finansijskih mogula i njihovih tendecija ka kriptu.

Lari Fink, direktor BlackRock-a, najveće svetske kompanije za upravljanje sredstvima, ovog jula je tvrdio da nije video veiliko interesovanje među svojim klijentima ka kriptovalutama, dok su izvori istovremeno navodili da je takođe pažnja bila usmerena na bitkoin fjučerse.

U međuvremenu, ovog vikenda, direktor JPMorgan-a Džejmi Dimon nazvao je bitkoin "prevarom" u kojoj on ne vidi "nikakav interes" nakon nekoliko meseci odbijanja da komentariše kriptovalute.

Dalje, Goldmanov "prijateljski" pristup ka kriptu je izgleda u suprotnosti sa primedbama koja su izražene u izveštaju prethodnog dana od srane investicione  strategijske grupe gde se navodi i dalji pad cena na tržištima, dok autori izveštaja dodaju "da kripto sredstva neće uspeti da zadrže svoju trenutnu vrednost".


 

Pripremio: Bojan Zečević